Другого підозрюваного у справі крадіжки землі у Брюховичах відправили під домашній арешт

16 Листопада 2021

Новий паркан біля ділянок відмічено червоною лінією. Фото "Наші гроші. Львів" станом на вересень 2020 року

Слідчий суддя Личаківського районного суду Сергій Яворський відправив під цілодобовий домашній арешт начальника квартирно-експлуатаційного відділу Львова (КЕВ) Вадима Гуменюка, якого підозрюють в організації відчуження 1,5 га території військового містечка в Брюховичах. За підрахунками земельних експертів, це завдало шкоди державі на 20 млн грн.

Джерело: ухвала суду від 10 листопада 2021 року.

Підозрюваний Гуменюк перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом до 8 січня 2022 року. Також на цей період його повністю відсторонили від займаної посади начальника КЕВ.

Нагадаємо, йдеться про землі військового містечка у Брюховичах, які вибули з державної власності через шахрайську схему керівників КЕВ та службовців сільської ради. Детально про це «Наші гроші. Львів» писали у розслідуванні «Помилки на карті». На сьогодні із власності Міноборони вже вибуло близько 1,5 га території військового містечка. Але слідство підозрює, що військове містечко могло втратити 3 га землі, тому по інших 1,5 га ще триває слідча експертиза.

Безпосередньо схема відчуження землі полягала в тому, що службовці Брюховицької селищної ради і квартирно-експлуатаційного відділу Львова змовились та неправильно визначили координати військового містечка. Таким чином, згідно з підробленими координатами, на територію військових почали переносити паркан, який розмежував землі Міноборони та селищної ради на користь останньої. Потім її поділили на 20 окремих ділянок і передали у приватну власність підставним особам, після чого почали продавати третім особам по 5-9 тис. доларів за одну сотку.

Як повідомили в СБУ, підозрюваний начальник КЕВ діяв разом зі спільниками, зокрема депутатом і членом земельної комісії Брюховицької селищної ради. Рік тому його викрили в офісі нотаріуса під час переоформлення двох земельних ділянок території військового містечка вартістю 165 тис. доларів.

У вересні минулого року медіа повідомляли про обшуки у селищного голови Брюхович Володимира Доманського. Правоохоронці шукали документи, які пов’язані із землями території військового містечка. Але підозру тоді вручили лише колишньому інженеру проектно-кошторисної групи КЕВ Мирославу Вітюку, який наразі перебуває під особистим зобов’язанням. Його підозрюють у підготовці документів, в яких вказані неправильні межі землі військового містечка.

За словами речниці УСБУ у Львівській області Роксолани Яворської, у справі наразі є лише двоє підозрюваних. Розслідування щодо причетності інших осіб триває. До того ж, частково скасували арешти на деякі земельні ділянки, що фігурують у справі. Щоправда, лише на користування, продавати ці землі не можна.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.