Після торгів між мером та депутатами на проспекті Чорновола з’явиться багатоповерхівка з офісами

04 Листопада 2021

Вигляд ділянки на проспекті В'ячеслава Чорновола (фотографія Львівської міської ради)

Міський голова Львова Андрій Садовий відкликав вето на ухвалу про виготовлення технічної документації на ділянку для будівництва офісно-житлової будівлі на проспекті В’ячеслава Чорновола, 65.

Йдеться про земельну ділянку площею 0,6 га поблизу супермаркету «Арсен». Тут компанія ТОВ «Львівський універсам» хоче збудувати торгово-офісну будівлю з громадськими приміщеннями та житлом у верхніх поверхах. Також передбачена дворівнева підземна автостоянка.

Щодо цього будівництва на минулому засіданні сесії 7 жовтня депутат від партії «Європейська солідарність» Назарій Бебрека заявив про конфлікт інтересів. Він є співвласником компанії «Львівська інвестиційна компанія», яка будує під брендом «Нова оселя». У коментарі редакції «Наші гроші. Львів» депутат зазначив, що ця фірма веде переговори щодо купівлі або спільної реалізації майна на проспекті В’ячеслава Чорновола, 65.

Саму ж ухвалу тоді підтримало 46 депутатів, однак міський голова Львова Андрій Садовий зупинив її та направив на повторний розгляд. Його зауваження полягали в тому, що забудовник не вказав, скільки поверхів у будівлі займатимуть офіси, а скільки – житло. Також частина земельної ділянки розташована в зоні транспортної інфраструктури, де є проїзди і тротуари, а будівництво заборонене.

Тепер ж, на сесії 4 листопада, питання про повторний розгляд вилучили з порядку денного, оскільки Андрій Садовий відкликав своє вето, пояснили в прес-службі ЛМР. А взамін депутати міської ради проголосували за облаштування там пішохідного бульвару. Він пролягатиме від кільця проспекту В’ячеслава Чорновола – вул. В’ячеслава Липинського до вул. Варшавської.

На засіданні колегії Львівської міської ради 3 листопада Андрій Садовий пообіцяв тут «повністю шикарний проспект». А вже на засіданні сесії заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач зазначив, що «є підприємці, які готові долучитись до цього проекту».

Про будівництво

Ділянку на проспекті В’ячеслава Чорновола, 65 компанія «Львівський універсам» використовує для обслуговування магазину ще з 1996 року. Тепер ж компанія хоче збудувати тут змішану будівлю, а для цього їй треба оформити право оренди на ділянку. Поблизу неї розташовані вже збудовані 22-поверхова будівля ЖК «Щасливий» Platinum та ЖК «Сіті» на 20 поверхів.

Як вказано в проєкті ухвали, управління архітектури та урбаністики має протягом місяця проаналізувати містобудівну ситуацію в районі цієї ділянки, визначити можливі проблемні аспекти нового будівництва. А забудовникові рекомендують підписати меморандум з Львівської міської радою, щоб долучитися до покращення інфраструктури в цьому мікрорайоні.

Власниками «Львівського універсаму» є львів’яни Зоя Данилюк та Михайло Новак. Раніше Зоя Данилюк входила до власників Львівського горілчаного заводу «Гетьман», зараз вона очолює ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Гетьман-дистрибуція» .

Нагадаємо, ділянка на проспекті В’ячеслава Чорновола, 65 належить до зони громадської забудови. Допустимими видами тут дозволене змішане будівництво – з громадськими приміщеннями на нижніх поверхах та житлом на верхніх. Однак виконком дозволяє в цій зоні звичайні багатоповерхівки, де під громадські потреби виділяють перший поверх. Про це редакція «Наші гроші. Львів» пояснює в тексті «Тут міг бути ваш офіс».

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.