Попри перевищення висотності суд не зупинив будівництво будинку біля Стрийського парку

03 Листопада 2021

Клубний будинок "Мій на Карманського". Візуалізація забудовника

Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію наказу про скасування дозволів на будівництво клубного будинку «Мій на Карманського». Йдеться про п’ятиповерхівку на вул. Петра Карманського, 6 у Львові біля Стрийського парку.

Джерело: ухвала, опублікована 1 листопада 2021 року

Навесні минулого року інспекція ДАБК у Львові видала наказ, яким анулювала дозвіл на будівельні роботи для клубного будинку «Мій на Карманського». Тепер ж суддя Наталія Сподарик зупинила дію цього наказу і в такий спосіб підтримала заяву ОСББ «Нова громада» про забезпечення позову. Їхній представник в суді зазначив, що через припинений дозвіл можливі значні матеріальні втрати. Його відновлення дозволить законсервувати фактично завершену новобудову для осінньо-зимового періоду.

Загалом ОСББ хоче визнати протиправним і скасувати наказ про анулювання дозволу. Мешканці вважають, що в своєму акті інспекція ДАБК неправомірно визначила будівельні порушення.

Наприклад, вона вказала ситуативні виробничі порушення технічних норм та ДБН, які не впливають загалом на безпеку будівництва чи відхилення від проєкту. А також знайшла недоліки в проєктній документації, хоча сама ж погодила на її основі дозволи в 2018 році. На думку ОСББ «Нова громада», інспекції ДАБК тоді варто було б звернути уваги на помилки в проєкті, якщо вони справді були.

Як вказує замовник, цей акт інспекція не надала ані йому, ані генпідрядникові будівництва, його ніхто не підписував. Так само цей документ не надіслали в межах судових справ.

Окрім анульованого дозволу на будівництво, ОСББ також намагається скасувати цьогорічний припис інспекції ДАБК у Львові про зупинення будівельних робіт для клубного будинку «Мій на Карманського». В межах цієї справи «Нова громада» хоче скасувати і 840 тис. грн штрафу від інспекції за містобудівні порушення.

Про будівництво

Замовником будівництва на вул. Петра Карманського є ОСББ «Нова громада», яке очолює Зінаїда Горбач. Містобудівні умови та обмеження мешканці отримали ще в листопаді 2017 року. Як з’ясували «Наші гроші. Львів», виконком дозволив будівництво, порушивши встановлену для цієї території максимальну висоту.

Її погодили звести на 22,5 метрів, хоча містобудівна документація дозволяє тут лише 18 метрів, тобто – на 4,5 метрів нижче. Окрім того, в самих містобудівних зазначили 4 поверхи будівлі, також підвальний і цокольний, а насправді житло продають на 5 повноцінних поверхах.

Як вказано на сайті забудовника, клубний будинок «Мій на Карманського» − апартаменти бізнес-класу. Тут передбачено 17 квартир та підземний паркінг на 24 паркомісця.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.

Міська рада дозволила звести «клубний» багатоповерховий будинок у садибній зоні із порушенням висотності