«Наші гроші. Львів» запустили відеоформат розслідувань

02 Листопада 2021

Редакція «Наші гроші. Львів» з 1 листопада запустила формат коротких відеоісторій на своєму Youtube-каналі. Перше відео «Торгівля екологією» про один із найважливіших документів, який потрібен для деяких видів рубок лісу, – можна подивитися за цим посиланням.

У відеоролику журналістка Олена Високолян розповіла про розслідування «Торгівля екологією». У ньому журналістки «Наші гроші. Львів» з’ясували, що понад 50% ринку з виготовлення цієї документації (звітів з оцінки впливу на довкілля) контролюють дві пов’язані між собою компанії – ТОВ «НВП «Агропроект Україна» і ТОВ НП «Екопростір». Саме їхні працівники розробили як мінімум половину звітів з оцінки впливу на довкілля.

Невідомо, скільки саме поділили ці підприємства, але навіть за найнижчою оцінкою вони мали б отримати від 17 млн грн. Загалом ж українські лісгоспи витратили на документацію для рубок щонайменше 35 млн грн.

Справжні контролери компаній – невідомі. Наприклад, директор «Агропроект Україна» Ігор Петровський зазначив редакції, що ніякого стосунку до фірми не має. Власниця іншої компанії «Екопростір» Юлія Краснокутська працює в фірмі, що займається онлайн-платежами. А об’єднує засновників Київський національний торговельно-економічний університет та його культурно-мистецький центр.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, адже незабаром там з’являться нові історії!