Палац графів Шенборнів внесуть в реєстр нерухомих пам’яток України

21 Жовтня 2021

Палац графів Шенборнів (джерело: https://photographers.ua)

Закарпатський окружний адміністративний суд зобов’язав виконавчий комітет Чинадіївської селищної ради виготовити облікову документацію для палацу графів Шенборнів. Це потрібно для того, щоб занести будівлю до Державного реєстру нерухомих пам`яток України.

Джерело: рішення від 5 жовтня 2021 року

Позов до суду подала Мукачівська окружна прокуратура Закарпатської області після перевірки того, як в Чинадіївській громаді охороняють культурну спадщину. Виявилося, що палац графів Шенборнів не має облікової документації. Його взяли під охорону ще в Радянському Союзі, однак будівля досі не занесена Державного реєстру нерухомих пам’яток України (далі – реєстр нерухомих пам’яток). Така бездіяльність порушує інтереси держави, вважала прокуратура в своєму позові.

Як зазначила суддя Зоя Плеханова, об’єкт культурної спадщини має бути зареєстрований в цьому реєстрі як пам’ятка національного чи місцевого значення. Але спочатку для історичної будівлі потрібно виготовити облікову документацію, де вказують історико-культурну цінність об’єкта, етапи розвитку, різні характеристики та дані досліджень.

Це повинен зробити виконавчий комітет Чинадіївської селищної ради, а потім подати пропозицію про занесення пам’ятки у відповідні установи. Натомість теперішня пасивна позиція селищної ради, на думку судді, не сприяє ані збереженню, ані захисту палацу.

Палац графів Шенборнів побудований в кінці XIX століття, його власником був австрійський державний діяч граф Фрідріх Шенборн. Ще з 1946 року тут розміщений клінічний санаторій «Карпати», який є дочірнім підприємством ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Між ним та управлінням культури Закарпатської ОДА укладена охоронна угода на будівлю, яка буде чинною до 2055 року.

І хоча «Укрпрофоздоровниця» повинна дбати про палац та вкладати в нього кошти, однак, за словами голови Закарпатської обласної ради Олексія Петрова, це «за останні 15 років жодним чином не відбувалося». Як зазначили в сюжеті «21 channel», тут потрібно відремонтувати покрівлю, сходи, реконструювати вікна. У 2022 році проєкт реставрації комплексу хочуть подати на конкурс об’єктів національної програми «Велика реставрація».