Депутати не підтримали погодження меж історичного ареалу Львова

07 Жовтня 2021

Зображення умовне з геопорталу Львова

Депутати Львівської міської ради у четвер, 7 жовтня, не затвердили меж історичного ареалу Львова.

«Шкода», − відреагувала на це очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

Із 51 присутнього «за» проголосувало лише 28 депутатів, ще 17 – не голосували, а 5 – утрималося. «Проти» проголосував лише депутат від партії «Європейська солідарність» Володимир Лесик.

На самому засіданні сесії секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак наголосив, що це «важливий документ, щоб ми зараз його не проголосували негативно», але сам не проголосував. Самі ж депутати мали багато запитань та зауважень до ухвали про затвердження меж історичного ареалу міста.

Наприклад, депутат від партії «ВАРТА» Юрій Мартинюк зазначив, що ухвала вплине на вже видані містобудівні умови та обмеження. За його словами, «громадяни, підприємці і місто будуть заручникам в конфлікті двох де-факто нормативних пластів». А депутат від «Європейської солідарності», співвласник будівельного бренду «Нова оселя» Назарій Бербека переживав про визнання частини міста землями історико-культурного призначення, а також те, що буде «мораторій на будь-які зміни і будівництво».

Хоча Львів входить до Списку історично населених місць, місто досі не встановило меж історичного ареалу так, як цього вимагає чинне законодавство. Наразі міська рада послуговується рішенням ще від 2005 року «Про затвердження меж історичного ареалу та зон регулювання забудови».

Хоча депутати і не проголосували «за» цю ухвалу, затверджувати межі історичного ареалу все одно повинні не вони, а Міністерство культури та інформаційної політики. Це в коментарі до тексту «Ні опори, ні плану» визнала сама очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

Водночас  це питання винесли на сесію в жовтні, хоча Лілія Онищенко-Швець припускала, що депутати затвердять межі ще в квітні цього року. Пізніше вона виправдовувала затягування тим, що ця ухвала ще не пройшла усіх комісій. Зокрема, за словами Онищенко-Швець, її довго не розглядали на комісії архітектури, містобудування та розвитку територій, яку очолює депутат від «Європейської солідарності» Олексій Різник.

Нагадаємо, межі історичного ареалу є частиною такого документу, як історико-архітектурний опорний план (далі – ІАОП). Його Львівська міська рада повинна була надіслати на погодження Міністерству культури ще до січня 2019 року, однак досі цього не зробила.

Тепер через відсутність ІАОП виникають суперечки щодо законності будівництва в історичній частині міста. Міністерство культури вважає будь-яке погодження забудови неправомірним, натомість у міській раді кажуть, що чіткої норми немає. Тому від січня 2019 року до кінця липня 2021 року виконком затвердив 110 містобудівних умов та обмежень в межах історичного ареалу міста.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.