Дитячий табір замовив квадроцикл за 267 тис. грн з порушенням законодавства

29 Липня 2021

Фото квадроцикла CF800-AU-2A умовне. Джерело: besplatka.ua

Дитячий оздоровчий табір «Зачарована долина» (Іршава) підписав договір із ТОВ «АМВ Техніка» на закупівлю квадроцикла за 267 тис. грн. Договір уклали без аукціону, за процедурою звітування. Таким чином табір порушив Закон України «Про публічні закупівлі».

За контрактом придбали квадроцикл моделі CF800-AU-2A Orange. Такий транспортний засіб має двигун об’ємом майже 800 куб. см, а також в базовій комплектації передбачена електрична лебідка, литі диски, вантажні решітки та устаткування для захисту рук водія.

На сайті постачальника ТОВ «АМВ Техніка» такий квадроцикл коштує на 20% дорожче ‒ 324 тис. грн.

Раніше табір вже оголошував закупівлю на квадроцикл у червні 2021 року. Тоді закупівля не відбулась через недостатню кількість учасників. На торги тоді подалась лише «АМВ Техніка». Компанія пропонувала квадроцикл TGB Blade 500 EPS за 285 тис. грн, хоча у магазині фірма продає їх по 243 тис. грн.

У чому полягає порушення

Експерт із публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Роман Поліщак пояснює:

«Дитячий табір належить до замовників, які забезпечують потреби держави або територіальної громади. Для таких установ усі закупівлі вартістю понад 200 тис. грн повинні проводитись на відкритих торгах. Якщо одна закупівля не відбулась, то замовник має оголосити повторний тендер і лише потім має право провести переговорну процедуру. В будь-якому разі проведення прямої закупівлі без використання електронної системи на таку суму не допускається».

Фактично, дитячий табір уникнув процедури відкритих торгів, хоча не мав на це права. Також Роман Поліщак додає, що такі дії можна кваліфікувати як придбання товарів без проведення закупівель. За це службових осіб табору можуть оштрафувати на 25-51 тис. грн. «Центр громадського моніторингу та досліджень» направить звернення про перевірку закупівлі до Держадитслужби.

Інші сумнівні закупівлі

Нагадаємо, що «Наші гроші. Львів» нещодавно писали про тендер дитячого оздоровчого табору «Зачарована долина». Тоді табір замовив меблів на 575 тис. грн, а обидва учасники торгів мали ідентичні документи та працюють на місцеву меблеву фабрику «К’лен». Варто відзначити те, що у тендерній документації представники тендерного комітету додали як приклад фото меблів, що співпадають з продукцією фабрики.

Про постачальника

ТОВ «АВМ Техніка» зареєстроване у Мукачеві, а його власниками є Юричко Володимир (2,7% статутного капіталу) та Віктор Петричко (97,2% відповідно). Компанія з початку 2020 року отримала держзамовлень на 3,76 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Працівники закарпатської меблевої фабрики розіграли понад півмільйона для роботодавця