Фірма Шевченка відремонтує ще один шлях на «Буковель» за понад 600 млн грн

26 Липня 2021

Ремонт Р-38 Богородчани ‒ Гута, 18 липня 2021 р. Фото: САД Івано-Франківської області

Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області підписала черговий  договір із ТОВ «ПБС» в рамках проєкту «Велике будівництво». Цього разу компанія отримає підряд на ремонт автомобільної дороги державного значення Р-38 Богородчани ‒ Гута за 612,5 млн грн.

За договором, підрядник проведе поточний середній ремонт 36,3 кілометра дороги. Це вся протяжність цього автошляху, тому реконструкцію розпочнуть від міста Богородчани і завершать у селі Гута.

Вартість реконструкції одного кілометра буде становити 16,8 млн грн. Цією сумою передбачено і оновлення мостів через річку Бистриця Солотвинська. Всього на автошляху їх 21. Завершити роботи дороги планують до кінця 2022 року.

За договірною ціною, ТОВ «ПБС» витратить на зарплати працівникам 11,9 млн грн (1,9% від суми закупівлі), а одержить 3,9 млн грн прибутку (тобто 0,6% від суми).

Конкуренцію на торгах фірмі склало лише ТОВ «Автомагістраль-Південь» із пропозицією  на 440 тис. грн дорожчою. Також на торги подавали ТОВ «ШБУ-77» і ТОВ «ДС Пром Груп», але тендерний комітет не допустив компанії через відсутність необхідних документів. Загалом в результаті аукціону на тендері зекономили 5,2% від очікуваної вартості.

Скарги в АМКУ

Вимоги івано-франківських дорожників у цій закупівлі двічі оскаржували в Антимонопольному комітеті. Обидва рази зверталось ТОВ «ХХІ століття плюс». Перший раз фірма оскаржувала вимогу Івано-Франківської САД про наявність набагато більшої кількості техніки, ніж необхідно для виконання робіт. АМКУ задовольнив цю скаргу.

У іншому випадку «ХХІ століття плюс» поскаржилось на дискримінаційні вимоги стосовно фінансових показників: річний дохід учасника за 2019 або за 2020 рік мав бути не меншим, ніж 99% від суми очікуваної вартості цієї закупівлі, тобто 639 млн грн, а це обмежує кількість потенційних конкурентів. Адже періоди карантину для більшості компаній знизили виручку. Наприклад, виручка за 2019 рік самого скаржника становила 15 млн грн та 68 мільйонів за 2020 рік. Однак, АМКУ заперечив доводи і постановив, що Івано-Франківська САД не перевищила у вимогах обсяг очікуваної вартості, а тому могла встановити такий критерій.

Про постачальника

ТОВ «ПБС» зареєстровано в Івано-Франківську на Іванну Непик, проте реальним контролером підприємства вважають керівника курорту «Буковель» та екснардепа Олександра Шевченка. Нещодавно він програв Василеві Вірастюку на довиборах до Верховної Ради із мінімальним відривом. Зараз Шевченко є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

З початку 2021 року ТОВ «ПБС» підписало 18 договорів на  4,9 млрд грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.