Підозрюваного в мільйонній розтраті директора «Львівелектротрансу» посадили під домашній арешт

23 Липня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Львівелектротрас

Директорові львівського комунального підприємства «Львівелектротранс» Андрію Свищу, якого підозрюють в розтраті майже мільйона бюджетних коштів, обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Джерело: ухвала суду оприлюднена 21 липня 2021 року.

Підозрюваний до 15 вересня поточного року перебуватиме під домашнім арештом в нічну пору доби – з 23.00 до 7.00. Прокуратура просила суд про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення майже 1 млн грн застави. Оскільки, на думку прокурора, директор може переховуватися від слідства, впливати на свідків або підробити важливі для розслідування документи. Проте суд врахував, що на утриманні підозрюваного є двоє дітей і взагалі не побачив достатніх доказів прокуратури, що м’якіші запобіжні заходи не здатні запобігти цим ризикам.

Нагадаємо, Андрієві Свищу вручили підозру у зловживанні службовим становищем 31 травня. Його підорюють в укладанні додаткових договорів на загальну суму 969 тис. грн на закупівлю електроенергії за завищеною ціною. При цьому, на час вручення підозри у львівській мерії заявляли, що ця справа стосується закупівлі електроенергії без посередників, завдяки якій вдалося зекономити 5,3 млн грн.

«Завдяки закупівлі електроенергії без посередників за півроку ЛКП «Львівелектротранс» зекономило 5,3 млн грн коштів громади міста. Однак правоохоронні органи мають запитання», – повідомляли в департаменті житлового господарства та інфраструктури.

Андрій Свищ працює на посаді директора з січня 2020 року. У серпні 2020 року за результатом відкритих торгів між «Львівелектротрансом» та ТОВ «Статус Енерго» було укладено договір на постачання електричної енергії за 17,6 млн грн. За інформацією слідства, директор «Львівелектротранс» згодом незаконно уклав ще додаткові угоди до договору, які передбачали збільшення ціни на енергію, що призвело до розтрати бюджетних коштів. Слідчі також перевіряють причетність інших посадовців «Львівелектротранс» та службових осіб «Статус Енерго» до цієї справи.

Директорові інкримінують ч. 5 ст. 191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем.

До речі, раніше суд відмовився задовольнити вимогу слідчих про відсторонення Андрія Свища від посади директора. Прокуратура вимагала цього через те, що «підозрюваний зможе знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, а також матиме можливість незаконними засобами впливати на свідків».

Проте прокурори не змогли довести це в суді насамперед через те, що як виявилось в суді він «не зможе продовжити свою злочинну корисливу діяльність, оскільки наказом начальника управління транспорту Львівської міської ради №63-к від 22.06.2021 відсторонений від здійснення повноважень на посаді директора КП «Львівелектротранс».  Суд також зауважив, що підробити важливі документи в даній справі неможливо, оскільки вони складені в двох примірниках. Що більш, якби підозрюваний хотів це зробити, то мав на це майже вісім місяців – саме стільки триває розслідування у даному кримінальному провадженні.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.