Пов’язаний з Дубневичами кіпрський офшор відсудив майно їхньої ж «Енергії Новий Розділ»

20 Липня 2021

Богдан та Ярослав Дубневичі у Верховній Раді. Фото: Олега Федонюка

Господарський суд Львівської області задовольнив вимоги Es Energy Invest Ltd (Кіпр) про стягнення заборгованості по кредиту у сумі 15 млн доларів з ТОВ «Енергія Новий Розділ». Заборгованість повинні погасити за рахунок продажі майна підприємства. Але САП виступила проти і звернулась до суду, оскільки майно «Енергія Новий Розділ» арештовано в іншому кримінальному провадженні проти службових осіб «Енергія Новий Розділ», яке належить родині Богдана та Ярослава Дубневичів.

Джерело: ухвала суду, оприлюднена 2 липня 2021 року.

Згідно з матеріалами судової справи, у жовтні 2011 року між Es Energy Invest Ltd та ТОВ «Енергія Новий Розділ» було укладено договір відновлюваної кредитної лінії з загальним розрахунковим обсягом не вище 50 млн доларів та лімітом заборгованості у сумі 15 млн доларів. У грудні того ж 2011 року між фірмами було укладено договір іпотеки, в якому заставою виступило майно «Енергії Новий Розділ».

У період з 2011 до 2016 року кіпрська компанія надала новороздільському підприємству позику у сумі 15 млн доларів окремими траншами. З березня 2017 року «Енергія Новий Розділ» припинила оплату по нарахованих відсотках за користування коштами, відтак виникла заборгованість і по відсотках у сумі 6,02 млн доларів.

Отож кіпрська Es Energy Invest Ltd звернулась до суду про стягнення заборгованості, згідно з іпотечним договором. Суддя Господарського суду Львівської області Оксана Долінська підтримала вимоги компанії.

«Встановити спосіб реалізації нерухомого майна – предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів предмета іпотеки у межах процедури виконавчого провадження з дотриманням вимог Закону України «Про іпотеку», – йдеться у рішенні суду.

ТОВ «Енергія Новий Розділ» станом на сьогодні належить Юрію та Павлові Дубневичам, синам нардепа Ярослава Дубневича та екснардепа Богдана Дубневича, який сьогодні є головою Солонківської ОТГ.

А кіпрська компанія Es Energy Invest Ltd фігурує не лише у якості позивача в господарській справі. Детективи Національного антикорупційного бюро розслідувань (НАБУ) називають її серед низки офшорних компаній, які використовувались для «легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинених в особливо великих розмірах, до якого можуть бути причетні Богдан та Ярослав Дубневичі».

Детективи НАБУ встановили, що впродовж 2013-2018 років українські компанії, що входять до сфери контролю братів Дубневичів та членів їх родин, отримали понад 39 млн євро у вигляді кредитів від компаній-резидентів Республіки Кіпр та Латвійської Республіки, пов`язаних із народними депутатами. Зокрема з рахунку Es Energy Invest Ltd було надано кредит не лише «Енергії Новий Розділ», але перераховано кошти фірмам «Цетуля Солар» або  «Ліг Агро», які також  належать родині Дубневичів.

Вихід САП

Проте до суду також звернувся прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), який заявив вимогу про залучення САП як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Оскільки на майно «Енергії Новий Розділ» з 2018 року накладено арешт і воно є речовим доказом в іншому кримінальному провадженні.

Рішення про залучення САП як третьої сторони до судового процесу інша суддя Львівського господарського суду Зоряна Гоменюк вирішила наразі відкласти.

Натомість суд з’ясував, що на об’єкти нерухомості, які вимагає продати у якості погашення заборгованості кіпрський офшор, є чинне речове право управління майном за Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Управителем виступає ТОВ «Нафтогаз Тепло». Саме цю компанію було залучено третьою особу до розгляду справи, яку планують розглянути 19 серпня поточного року.

Нагадаємо, майно ТОВ «Енергії Новий Розділ» було арештовано у рамках одного з кримінальних проваджень детективів НАБУ про розкрадання понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на загальну суму понад 1,4 млрд грн. Слідство зібрало докази того, що службові особи цього підприємства, а також ТОВ «Енергія Новояворівськ», яке теж належить родині Дубневичів, придбали газ за пільговими цінами для виробництва теплової енергії населенню, але продавали теплоенергію ДП «Енергоринок» за ринковими цінами.

Досудове розслідування у цій справі було завершено у грудні 2019 року прокурори САП скерували обвинувальний акт до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.