За дві спроби депутатам не вдалося розпиляти під будівництво обіцяну громадську зону

09 Липня 2021

Аерозйомка району Під Голоском. Скрін із відео сайту Варіанти, 2017 рік

Депутати Львівської міської ради під час засідання 9 липня зробили дві спроби із передачі у власність восьми земельних ділянок в 6-му Заозерному провулку в районі Під Голоском. І це при тому, що робоча група з вирішення проблемних питань в цьому районі планувала віддати ці ділянки під громадські потреби.

В результаті депутатам так і не вдалося набрати необхідної кількості голосів. Під час першого голосування ухвала не була прийнята, її підтримали 43 депутати.

Однак під кінець засідання депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Юрій Ломага висунув пропозицію переголосувати це питання. Його ідею щодо переголосування підтримало 45 депутатів. Втім під час повторного голосування ухвалу підтримали ще менше депутатів – 39.

Рішення підтримали 22 депутати від «Європейської солідарності», а також чотири депутати «Голосу», семеро – ВАРТА, п’ятеро – «Свободи» (включно із секретарем ради Маркіяном Лопачаком). Несподівано за проголосувала і одна депутатка від «Самопомочі» – Любов Давидович.

 

У проєкті ухвали йшлося про видачу ділянок восьми жителям для будівництва та обслуговування житлових будівників, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка). Вони розташовані поблизу водойми, яку місцеві називають ставом Стосіка, а також біля житлового комплексу «Білий Шоколад».

Орієнтовне розташування восьми земельних ділянок в районі Під Голоском

Найбільшу ділянку площею 0,1 га мала отримала Тетяна Барщовська, ще сім ділянок по 0,09 га − Мар’яна Похорукова, Любов Сердюк, Наталія Лебединська, Іван Похоруков, Михайло Куциняк, Йосиф Мисло та Василь Коцик.

При цьому ці ділянки мають бути призначені для потреб жителів району Під Голоском. Цю інформацію редакції «Наші гроші. Львів» підтвердила мешканка району, учасниця робочої групи з вирішення проблемних питань в районі Під Голоском Людмила Федяй. За її словами, ця площа мала бути компенсована як територія для громадських потреб.

«Це наразі напрацювання. Йшлося про те, що ці резервні землі можуть бути переведені або в рекреацію, або в громадську зону», − розповіла Людмила Федяй. Як повідомила вона, наступна зустріч робочої групи повинна бути в понеділок, 12 липня.

У пояснювальній записці до ухвали було вказано, що «земельні ділянки є вільними від забудови та можуть бути реалізовані на земельних торгах».

Відповідно до плану зонування, вісім ділянок розташовані одразу в декількох зонах. Це і зона змішаної малоповерхової та багатоповерхової забудови, і садибна житлова забудова. А також громадська територія та зона малоповерхової квартирної житлової забудови.

Нагадаємо, район Під Голоском належить до найбільш проблемних районів міста. У травні 2020 року виконавчий комітет запровадив там мораторій на нове будівництво, зокрема, через відсутність громадської інфраструктури. Тут працює робоча група з вирішення проблемних питань, яку в червні цього року оновили.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.