Забудовник на Під Голоском через суд відновив скасовані виконкомом містобудівні умови

01 Липня 2021

Візуалізація будівництва з сайту ЛУН

Восьмий апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу виконавчого комітету Львівської міської ради у справі будівництва багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12Б компанією «МС-МК 8». Відтак в силу вступило рішення суду першої інстанції, і ця компанія знову має чинні містобудівні умови та обмеження на багатоповерхівку.

Джерело: постанова суду від 24 червня 2021 року.

Історія конфлікту між Львівською міською радою та ТОВ «МС-МК 8» розпочалася в червні 2020 року. Тоді через порушення виконавчий комітет скасував забудовникові містобудівні умови та обмеження.

Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач розповідав, що МУО видали на 60% забудови земельної ділянки, однак забудовник фактично зайняв 90% території, замість підземного паркінгу він збудував наземний. Окрім того, він використовував частину ділянки міської землі під свій заїзд, хоча тут проходять червоні лінії та передбачена магістраль.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки висотою 33,7 метри компанія «МК-МС 8» отримала у вересні 2018 року. На сайті нерухомості ЛУН.ua вказано, що йдеться про 9-10 поверхів. Передбачається дві секції житлового комплексу під назвою «Deluxe-2», в якому буде 110 квартир. За даними сайту ЛУН.ua, станом на червень 2021 року тут звели дев’ять поверхів будинку.

Судді апеляційного суду погодилися із рішенням суду першої інстанції. Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що скасування містобудівних умов та обмежень здійснюється або за заявою замовника, або за рішенням суду. Ні одного, ні другого не було. Як ствердила колегія суддів, рішення про скасування МУО прийняли за відсутності повноважень та у спосіб, що не передбачений законодавством.

Власником компанії «МС-МК 8» є Андрій Мазур. Він протягом 2016-2019 років очолював компанію «МС Імперіал», яка побудувала житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир.