FSC та Україна не можуть гарантувати легальне походження деревини – висновок Європейської комісії

29 Червня 2021

Фото: Earthsight

Європейська комісія прийняла новий керівний документ щодо імпорту деревини з України, у якому  зазначає, що ні офіційні документи на рубку, ні сертифікати FSC не гарантують відповідності законодавству ЄС щодо лісоматеріалів. Тепер від лісопромислових компаній вимагається застосувати нові комплексні заходи для підтвердження законного походження придбаної ними деревини.

Як повідомляє британська неурядова організація Earthsight, цей документ фактично є офіційним визнанням зі сторони органів ЄС, що для України сертифікація деревини відповідно до схем на зразок FSC (Лісова наглядова рада) сама по собі не буде достатньою, аби виконати вимоги Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів (EUTR).

Рішення, на прийняття якого пішло понад два роки, з’явилося після звітів Earthsight. Вони описували «зелене відмивання» деревини, заготовленої незаконним способом. А це знецінює вплив EUTR, метою якого є не дозволити європейським покупцям несвідомо спричинити знищення лісів шляхом закупівлі таких лісоматеріалів.

Earthsight наголошує, що настанова матиме значний вплив на українську економіку, а також на сертифікацію в інших країнах з високим рівнем ризику, наприклад, у Бразилії та Росії. Новий документ щодо України повторює попередній висновок ЄС в тому, що незаконні рубки «з документами» є величезною проблемою в Україні.

Тепер операторам з ЄС, які хочуть виконувати вимоги EUTR, слід вживати додаткових заходів. У додатку вказано, що такими заходами із зниження ризику можуть перевірка «на випередження» судових реєстрів і статей у ЗМІ щодо звинувачень посадових осіб лісгоспів і компаній України у корупції, перевірка зображень із супутника, щоб переконатися, що рубка не відбувається поза дозволеними межами, підтвердження інформації у документах шляхом перевірки відповідності товару тощо.

Речник Європейської комісії Нільс Боеллінг у своєму коментарі повідомив Earthsight, що документ у першу чергу спрямований на «компетентні органи країн-учасниць, щоб досягнути спільного розуміння ситуації в Україні, а також будь-кого, хто планує або вже здійснює імпорт з України. Для українських державних органів і політиків – щоб вони мали краще розуміння того, де їхній брак впровадження чинного законодавства і слабке управління спричиняє проблеми для їхніх експортерів/імпортерів з ЄС».

За словами Тари Ганеш, керівниці відділу розслідувань щодо лісоматеріалів Earthsight, прийняття цього документу свідчить, що у питанні припинення нелегального імпорту деревини із українських лісів жарти закінчилися. І тепер слід значно посилити контроль за дотриманням EUTR, караючи незгідні компанії штрафами і вносячи повторних порушників у чорний список.

Так, нещодавно шведську компанію Primpanel оштрафували на $43 тис. за купівлю української деревини на порушення Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів у 2019 і 2020 роках, пише Earthsight. Компанія продовжувала імпортувати деревину, незважаючи на пряму заборону офіційного наказу, і намагалася обдурити владу Швеції шляхом перенаправлення нової партії через дочірні підприємства і посередників.

Нагадаємо, розслідування Earthsight 2019 року детально описувало, як принаймні три роки з моменту відкриття кримінальної справи проти Віктора Сівця, екс-голови Держлісагентства, чотири італійські компанії (Co Mo Las, Sangiorgi Legnami, Basso Legnami і LP Wood SRL), а також одна шведська фірма Primpanel AB отримали партії дерев’яних панелей від фірм, контрольованих Сівцем та його дружиною, на загальну суму 500 тис. дол.

Віктор Сівець, фото з сайту ТСН

Після публікації Шведське лісове агентство (яке виконує роль компетентного органу EUTR у Швеції) у вересні 2019 року наклало бан, який забороняв Primpanel виводити будь-яку деревину в рамках EUTR на ринок ЄС (отриману з України чи іншої держави), аж доки не буде прийнято відповідну систему правової оцінки.

Компанію повідомили про бан 1 жовтня 2019 року, однак замість того, щоб виконувати, вона обрала спробу обдурити шведську владу. Від жовтня 2019 до червня 2020 року компанія отримала 9 поставок з України, незважаючи на бан. Компанія намагалася приховати свою участь, замінивши назву отримувача на деяких партіях від себе на назву дочірньої компанії.

Штрафи стосуються лише періоду до червня 2020 р.але Earthsight отримала українські експорті дані, які свідчать про те, що Primpanel продовжувала порушувати бан щонайменше ще у січні цього року, коли, за даними митниці, отримала партію у 135 кг дерев’яних панелей від української компанії. Здається, цим рішенням суду сага може не закінчитися, повідомляє організація.