Після матеріалу про весілля рівненського депутата атакували сайт «Четверта влада»

04 Червня 2021

Фото з весілля із сайту "Четверта влада"

Рівненське онлайн-видання «Четверта влада», яке спеціалізується на журналістських розслідуваннях, зазнало DDoS-атаки. Від 3 червня сайт був недоступний. Станом на 12:50 год 4 червня доступ до сайту відновлено, але невідомо, чи функціонуватиме він на постійній основі.

Про атаку на сайт повідомила редакторка сайту Людмила Смоляр. За словами адміністраторки сайту Наталії Онищенко, атака відбулась з використанням сотень IP-адрес зі всього світу.

Це не перша спроба блокування роботи сайту. Подібний випадок трапився восени 2020 року після публікації про рівненського політика і бізнесмена Віктора Шакирзяна.

Теперішню атаку на сайт журналісти «Четвертої влади» пов’язують з останнім опублікованим розслідуванням. У ньому йдеться про весілля посадовця Держгеокадастру і депутата Рівненської міської ради Святослава Стельмащука. До речі, і Стельмащук, і Шакирзян є членами партії «Рівне разом».

Нагадаємо, що у 2018 році редакцію «Четвертої влади» підпалили, а сервер викрали. Після того сайт відновлювали з нуля.

Що відомо про фігуранта розслідування

Святослав Стельмащук є депутатом Рівненської ради та начальник відділу контролю за використанням та охороною земель у Костопільському, Рівненському районах та м. Рівному Держгеокадастру.

Офіційна зарплата Стельмащука ‒ близько 11 тис. грн. Разом із тим орієнтовна вартість весілля склала близько 1,5 млн грн.

Весілля 33-річного Стельмащука і 19-річної студентки відбулося 29 травня в готельно-ресторанному комплексі «Софія». Серед близько 170 запрошених були чиновники Держгеокадастру, які фігурують в антикорупційних журналістських розслідуваннях.

Сукня нареченої коштувала близько 100 тис. грн, а декор та організація весілля від агенції – більше 10 тисяч доларів. Також на весіллі ведучим був Юрій Горбунов. Його супровід весілля коштує 5,5 тис. доларів, та виступ гурту Hardkiss (мінімум 17 тис. дол.).

Після звернення журналістів депутат написав пост на своїй фейсбук-сторінці. У ньому зазначив, що гурт на весілля подарували друзі. Він не відповів на запитання про вартість весілля та походження грошей.