«Онур» капітально відремонтує дорогу від Стрия до Ходорова за півтора мільярда гривень

28 Травня 2021

Фото умовне, джерело: pixabay.com

Служба автомобільних доріг у Львівській області 25 травня підписала договір на капітальний ремонт дороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка вартістю 1 млрд 481 млн грн з ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл».

Ремонтуватимуть ділянку протяжністю 44,23 км, починаючи від Стрия до межі з Івано-Франківською областю. В середньому вартість ремонту одного кілометра становитиме 33,48 млн грн.

В поточному році на капремонт зазначеної ділянки дороги передбачено лише 98 тис. грн, решта фінансування – в 2022-му. Згідно з договірною ціною, на зарплати підрядника піде майже 50 млн грн, передбачено 12 млн грн на покриття ризиків, 7,3 млн грн – на додаткові витрати, пов’язані із інфляційними процесами. Прибуток становитиме менше 10 млн грн.

Нагадаємо, ремонт іншої ділянки цієї ж дороги теж дістався «Онур». Тут, щоправда, буде не капітальний, а поточний ремонт. 47,5 км автошляху між містом Бережани і передмістям Тернополя «Онур» ремонтуватиме в середньому по 23,5 млн грн/км.

Загалом М-12 – автошлях міжнародного значення на території України протяжністю понад 185 км. Автошлях збігається з частиною європейського маршруту E50.

Про тендер

Окрім «Онуру» до участі в закупівлі зголосилися ТОВ «Автомагістраль-Південь» і «Fermak Insaat Taahhut Anonim Sirketti». Пропозицію останньої компанії замовник відхилив, оскільки вона не надала документальне підтвердження наявності працівників, обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та інше у свого субпідрядника (ТОВ «М-Буд Груп»).

«Fermak Insaat Taahhut A.S.» намагалась оскаржити своє відхилення в АМКУ, втім розгляд скарги припинили, бо компанія потрапила у список фірм, до яких причетний Араік Амірханян, та на які РНБОУ наклав економічні санкції, у тому числі з забороною брати участь у закупівлях.

Під час аукціону «Автомагістраль-Південь» та «Онур» зменшили свої пропозиції на 1,7% та 1% від первинних відповідно.

ТОВ «Онур конструкціон інтернешл» зареєстроване у Києві, власниками є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Фірма є одним з найбільших підрядників на ринку реконструкції доріг в Україні.