«Прикарпаттяобленерго» переплатить майже мільйон гривень за офісну техніку

26 Травня 2021

Фото: Unsplash

ПАТ «Прикарпаттяобленерго» підписало договір на закупівлю принтерів та моніторів із ТОВ «Комп’ютери та комунікації». Загальна вартість контракту становить 1,82 млн грн, але усю техніку придбали за ціною в кілька разів дорожчою, ніж на ринку. Техніку закуповували на 50-150% дорожче ринку, а загальна переплата склала близько 900 тис. грн.

За цю переплату заплатять мешканці Івано-Франківська та області, оскільки закупівлю провели з грошей так званої інвестиційної програми, яка є частиною програми обов’язкової модернізації обленерго. Детальніше про це в розслідуванні  «Лічильник накрутить».

Постачальник-фаворит

Компанія ТОВ «Комп’ютери і комунікації» і раніше фігурувала у матеріалах «Наші гроші. Львів». У травні 2019 року компанія також постачала принтери та монітори і також «розіграла» торги із пов’язаною компанією. Тоді замовник переплатив підряднику понад 500 тис. грн.

Власниками ТОВ «Комп’ютери і комунікації» є Олег Голофаєв і В’ячеслав Прилипко. Їм також належать компанії ТОВ «Комтрейдінг» і «Комтрейдінг-сервіс» та однойменний інтернет-магазин техніки «Комтрейдінг».

У онлайн-магазині такий товар продають за звичайними ринковими цінами. Ми звернулись за уточненням цін на ці позиції і сумарна вартість техніки як для «Прикарпаттяобленерго» коштувала б орієнтовно 983 тис. грн, замість 1,82 млн грн.

Фіктивна конкуренція  

Єдиним суперником на тендері виступило ТОВ «Абсолют солюшнс» із пропозицією на 44 тис. грн дорожчою. При цьому представники фірми завантажили документи в пошкоджених архівах, а тому автоматично підприємство не могло стати переможцем торгів.

Що більш, очолює компанію Артем Кучерявий, який виявився менеджером з продажу у інтернет-магазині «Комтрейдінг».

Про постачальника

З початку 2020 року ТОВ «Комп’ютери та комунікації» підписало 155 контрактів на загальну суму 48 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.