Тернопільські медики розірвали угоду на створення антиковідного пневмошолома

24 Травня 2021

Пневмошолом, розроблений науковцями Тернопільського медичного університету (фото: Суспільне Тернопіль)

Тернопільський національний медичний університет імені Івана Горбачевського 18 травня розірвав угоду з підприємицею Ніною Середою на створення концепт-моделі «антиковідного пневмошолома».

Договір розірвали через шість робочих днів після того, як науковець та лікар Тернопільського медуніверситету Андрій Ковальчук звинуватив журналістку «НГ. Львів» у зриві його проєкту. Офіційною ж причиною на сайті Prozorro вказано «за згодою сторін». У Тернопільському медуніверситеті відмовилися усно коментувати редакції «НГ. Львів» цю ситуацію, тільки – у вигляді відповіді на запит.

Детальніше про непорозуміння між Андрією Ковальчуком та редакцією ми написали в тексті «Як ми не дали тернопільським медикам зробити унікальний пневмошолом».

Усе почалося з перевірки 535-тисячного тендеру на виготовлення концепт-моделі пневмошолома від вірусних (коронавірусних, COVID-19), бактеріальних та токсичних агентів. На цю науково-дослідну роботу було передбачено 2,9 млн грн від Міністерства охорони здоров’я.

Ми з’ясували, що участь в торгах взяли два пов’язані учасники – 71-річна тітка куратора проєкту Андрія Ковальчука Ніна Середа та тернопільський масажист Вадим Холоденко. Обидва конкуренти подали спільні довідки з однаковими дефектами друку чи сканування. Окрім того, документи їм готувала одна людина – помічниця Вадима Холоденка Галина (своє прізвище вона назвати відмовилася).

Після нашого дзвінка до Ніни Середи з приводу імовірної змови на торгах з нами зв’язався сам Андрій Ковальчук. На запитання про спільні довідки та дефекти на документах він відповів: «Я не знаю, чому вам це здалося, підіть в поліцію, скажіть їм про це». А на запитання про родинні зв’язки з Ніною Середою зазначив, що мусить узгодити цей момент з нею.

Водночас він так і не пояснив, навіщо винахідникам проводити відкриті торги, а учасникам імітувати на них конкуренцію. Андрій Ковальчук сказав, що «із задоволенням взяв би ці кошти і зробив сам, але закон цього не дозволяє», тому вирішив провести відкриті торги, щоб не було «будь-яких претензій, ніхто не був ображений».

Він наголосив, що «таких автоматичних процедур є тисячами по Україні». Тільки, як проаналізувала редакція «НГ. Львів», виграють на таких тендерах здебільшого конструкторські бюро, відповідні державні або приватні установи, а не підприємиця з торговими КВЕдами.

Після розмови з Андрієм Ковальчуком про фіктивний тендер він звинуватив журналістку сайту в зриві його проєкту.

«Ви перемогли антиковідний пневмошолом! Я вирішив зупинити цей проект! Ніхто не хоче мати справи з проектами, де є загроза скандалу чи любого негативу», − йшлося у повідомленні. Про свій намір науковець повідомив 11 травня, але угоду розірвали не одразу – тільки 18 травня.

На момент публікації цієї новини редакція «Наші гроші. Львів» досі не отримала відповіді на запит від Міністерства охорони здоров’я.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.