«Захар Беркут» не зміг відсудити в Антонова земельні ділянки довкола Славського

18 Травня 2021

Місце майбутнього гірськолижного курорту Віталія Антонова. Фото: Уляна Букатюк для "Ліга. Безнес"

Сколівський районний суд відмовив ТОВ «Гірськолижний комплекс «Волосянка» у скасуванні низки рішень щодо приватизації ділянок під гірськолижний курорт бізнесмена Віталія Антонова на території Славської громади.

Суд також скасував арешт та рішення про заборону відчуження восьми земельних ділянок, які фігурували в справі.

Джерело: рішення від 29 квітня 2021 року.

Йдеться про конфлікт між власниками гірськолижного курорту «Захар Беркут» (ТОВ «Гірськолижний комплекс «Волосянка») та ТОВ «Славскі» щодо приватизації земельних ділянок на території села Волосянка Сколівського району. Одним із кінцевих бенефіціарних власників компанії «Славскі» є бізнесмен, голова наглядової ради «Концерну Галнафтогаз» Віталій Антонов.

Про будівництво Антоновим гірськолижного курорту на території теперішньої Славської громади, зокрема й села Волосянка, повідомили вже з 2017 року. В межах курорту планують збудувати 75 км гірськолижних трас, дві гондоли на 3 км та 2,2 км, а також чотири- та шестимісні крісельні витяги. Для приватизації земельних ділянок під нове будівництво в групі Віталія Антонова створили дві фірми − ТОВ «Рожанка парк» та ТОВ «Славскі». Станом на лютий цього року під майбутній курорт вже приватизували понад 400 земельних ділянок на території Славської територіальної об’єднаної громади. Саме через тривале узгодження відведення земельних ділянок старт будівництва гірськолижного курорту Віталія Антонова перенесли на 2022 рік.

Частина майбутнього комплексу межуватиме з витягами гірськолижного курорту «Захар Беркут». А у січні цього року в коментарі сайту «Ліга. Бізнес» заступник директора курорту «Захар Беркут» Роман Шийко зазначив, що «місцева влада ОТГ захищає лише потенційного інвестора, має конфлікт інтересів та встромляє палиці в колеса їхньому бізнесу».

Спори в суді

У суді представники курорту «Захар Беркут» намагалися оскаржити низку документів щодо приватизації ТОВ «Славскі» земельних ділянок. За версією юристів, в кінці 2019 року Славська селищна рада затвердила проєкти землеустрою щодо відведення 23 земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства. А протягом січня-лютого 2020 року ці ділянки на підставі нотаріально посвідчених договорів відчужили на користь ТОВ «Славскі». Пізніше їх частинами об’єднали в чотири земельні ділянки.

У суді юристи чинного гірськолижного курорту зазначили, що таке рішення Славської селищної ради є протиправним. Зокрема тому, що згідно з генеральним планом села Волосянка, приватизовані ділянки належать до земель рекреаційного призначення. Вони, переконували представники курорту, не підлягають безоплатній передачі громадянам у власність.

Окрім того, на момент ухвалення рішень Славської селищної ради в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно була інформація про право власності ТОВ «Гірськолижний курорт «Волосянка» на нерухоме майно, розташоване на спірних ділянках, – йдеться про буксирні витяги та їхні опори. Відтак, запевняли юристи курорту, ці ділянки не є вільними, оскільки розташовані під об’єктами нерухомого майна, що належить комплексові.

Однак суддя Андрій Брона відхилив позов фірми «Гірськолижний комплекс «Волосянка» з декількох причин. Наприклад, компанія не надала доказів про володіння або користування спірними земельними ділянками для обслуговування буксирних витягів та канатних опор. Про відсутність документів, які підтверджують право землекористування, також повідомило Головне управління Держгеокадастру у Львівській області.

На рішення судді вплинуло також те, що представники курорту «Захар Беркут» не підтвердили правомірність набуття чи переходу фірмою «Гірськолижний комплекс «Волосянка» право власності на буксирні витяги та їхні опори.

Аргумент про те, що спірні ділянки належать до земель рекреаційного призначення, суддя Андрій Брона також вважав слабким. Як зазначив він у рішенні, генплан не є документом, який визначає категорію земель та не може вирішувати жодних питань за межами населених пунктів, де і розташовані ці земельні ділянки.

Інші плани на територію

Цікаво, що до приходу компаній Віталія Антонова в теперішню Славську громаду з проєктом будівництва нового курорту, місцева влада мала інші плани на спірні ділянки. В липні 2017 року Сколівська райдержадміністрація розпорядилася розробити детальні плани для обслуговування канатної дороги та кафе курорту «Захар Беркут». Однак в серпні 2019 року відмовила у їхньому затвердженні. Станом на травень цього року справа перебуває в Касаційному адміністративному суді Верховного суду.