Підозрюваного в розтраті пів мільйона «Львівської залізниці» відправили під домашній арешт

28 Квітня 2021

Управління львівської залізниці. Джерело: anderver.livejournal.com

Галицький районний суд призначив на два місяці цілодобовий домашній арешт головному інженерові ВСП «Локомотивне депо Львів-Захід». Його підозрюють в ймовірному заволодінні 552 тис. грн регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця». Імені фігуранта в матеріалах провадження не вказано.

Підозрюваному заборонили до 20 червня цього року виходити з дому без дозволу слідчого та утримуватися від спілкування із свідками у провадженні, працівниками «Львівської залізниці».

Джерело: ухвала про забезпечення позову від 20 квітня 2021 року

Як встановили слідчі, протягом 2019-2020 років регіональна філія «Львівської залізниці» під виглядом нових запчастин до локомотивів закупляла вживану продукцію, непридатну до використання. У ймовірній розтраті коштів була залучена повністю наразі невстановлена група осіб за сприяння посадовців «Львівської залізниці».

Зокрема йдеться про дві угоди, укладені між «Львівською залізницею» та ТОВ «Магістральні системи». Перший договір на суму 2,3 млн грн з постачальником підписали в листопаді 2019 року, а другий на 1,7 млн грн – в грудні того ж року. Тоді залізничники замовили понад 500 запчастин до локомотивів, зокрема кришки циліндра, шпильки та компенсатори. Як вказано в одному із висновків експертів, на частині кришок циліндрів були «присутні ознаки знищення механічним способом первинних маркувань».

Кримінальне провадження ведуть за ч. 4 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Підозрюваному загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років.

Про компанію

Компанія «Магістральні системи» зареєстрована 2018 року в Києві. Її власником є прописаний в Луганській області Роман Васін.

За даними проєкту Clarity, фірма «Магістральні системи» та регіональна філія «Львівська залізниця» співпрацюють з 2019 року. З того часу вони підписали договорів на 8,4 млн грн з постачання запчастин до тепловізорів. Останнє замовлення від «Львівської залізниці» компанія отримала в травні 2020 року.

І на торгах від «Львівської залізниці», і інших тендерах від філій АТ «Укрзалізниці» постійним конкурентом фірми було ТОВ «Фрам Транспорт». Як раніше зазначило видання «Залізниця без корупції», обидві компанії подавали на торги сертифікати про дилерство від одного виробника.