Суд зобов’язав виконком дозволити добудувати багатоповерхівку на місці сихівських ставків

23 Квітня 2021

ЖК "Старий Сихів", 2019 р. Аерообліт сайту ЛУН

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради видати містобудівні умови та обмеження ПП «Спорт-Рекреація». Йдеться про завершення будівництва житлового комплексу «Старий Сихів» на вул. Зеленій, 273 у Львові.

Джерело: рішення від 16 квітня 2021 року

Затвердження містобудівних умов та обмежень на це будівництво виконавчий комітет відхилив у жовтні 2020 року. На тодішньому засіданні заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач зазначив, що «на жаль, від тієї назви тільки саме слово «спорт» залишилося, більше нічого». «За» видачу МУО не проголосував жодний член виконавчого комітету через давній конфлікт міськради та компанії.

Однак суддя Олександр Коморний зазначив, що відмова виконкому не має посилань на жодну з підстав, визначених ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності». До такого переліку входить відсутність всіх потрібних документів, виявлення недостовірностей в документах та невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

Окрім того, компанія хоче добудувати останній шостий будинок на підставі договорів оренди від 2019 року. Їх підписали на п’ять років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Багатоповерхівки замість ставків

Житловий комплекс «Старий Сихів» розташований поблизу автостанції №5, недалеко від виїзду зі Львова в сторону міста Бібрки. Тут вже збудовані п’ять десятиповерхових будівель. А незатверджений проєкт МУО передбачає добудову останнього, шостого будинку – дві секції висотою до 36 метрів.

Проєкт шорстої секції ЖК “Старий Сихів”. Візуалізація забудовника

Однак спочатку плани забудовника на територію житлового комплексу були іншими. Як розповіли «НГ. Львів», у 2014 році фірма «Спорт-Рекреація» отримала в оренду на 5 років дві ділянки на вул. Зеленій, 273. Тут компанія повинна була облаштувати два озера та побудувати тимчасовий збірно-розбірний заклад харчування. У договорах оренди забороняли самовільну забудову землі.

Наміри компанії «Спорт-Рекреація» змінилися через рік. У листопаді 2015 року фірма отримала від управління архітектури міської ради перші містобудівні умови на будівництво багатоповерхівок з вбудовано-прибудованими громадськими приміщеннями. А наступного року − містобудівні умови та обмеження на будівництво ще чотирьох багатоповерхівок на іншій ділянці.

Львівська міська рада у 2016 році намагалася через суд повернути дві земельні ділянки, однак безуспішно. У позовній заяві вона стверджувала, що землю використовують з порушенням вимог законодавства. Натомість суддя Господарського суду зазначив, що саме лише виготовлення документації для забудови земельної ділянки не може свідчити про порушення користування. Окрім того, цільове призначення орендованих ділянок – землі житлової та громадської забудови, що допускає, на думку суду, можливість будівництва багатоповерхівок.

В результаті під час будівництва житлового будинку в 2017 році забудовник осушив дві водойми. Він проігнорував вимоги про усунення порушень від Сихівської районної адміністрації та управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міськради.

«У водоймах уже повністю зруйновано флору і фауну. Більше того на місці одного ставу вже стоїть будинок, інший – засипають», − зазначила тодішня голова постійної комісії екології та природокористування Львівської міськради Ірина Оршак. На сьогодні ці ставки втрачені.

Про забудовника

Львівське підприємство «Спорт-Рекреація» зареєстроване 2004 року. Його власниками є непублічні Василь Грималяк, Тетяна Борис та Тарас Герега. Останній також володіє ПП «Консультативна компанія «Тріада», яка спеціалізується на оренді майна.