Славську селищну раду зобов’язали прибрати дискримінаційні умови в тендері з найму адвокатів

19 Квітня 2021

Фото умовне, джерело: radako.com.ua

Антимонопольний комітет задовольнив скаргу ТОВ «Адвокатське об’єднання Вдовичен і партнери» і зобов’язав внести зміни до тендерної документації у закупівлі Славської селищної ради.

Раніше Славська селищна рада оголосила про закупівлю юридичних послуг з очікуваною вартістю 950 тис. грн. Адвокатські послуги знадобляться службовцям для захисту інтересів ради та її працівників у кримінальних провадженнях.

Як повідомляли раніше «Наші гроші. Львів», планують замовити 600 годин юридичних послуг для захисту службовців у судових справах. Отож, очікувану вартість години роботи правозахисників оцінювали у 1583 грн.

Замовник пояснив закупівлю «великою кількістю замовної провокативної інформації в ЗМІ, яка дискредитує репутацію перед інвесторами». А внаслідок роботи «псевдоактивістів» по кримінальних провадженнях почали приходити запити щодо вилучення документів та діяльності селищної ради.

На думку експертів «Центру громадського моніторингу і досліджень», Славська селищна рада «прописала» чимало дискримінаційних вимог у закупівлі. Зокрема, вимагала від учасників досвід захисту органів місцевого самоврядування та службових осіб у судах усіх юрисдикцій.

Крім того, в якості досвіду учасник мав надати посилання на скасування 5 ухвал Вищого Антикорупційного суду, який був створений лише 5 вересня 2019 року. А також низку інших документів, наприклад, клопотань адвокатів про скасування вимог прокурорів та звернень до суду. На думку скаржника «Адвокатське об’єднання Вдовичен і партнери», деякі із цих даних містять адвокатську таємницю і не можуть бути оприлюднені.

Позиція Антимонопольного комітету

ТОВ «Адвокатське об’єднання Вдовичен і партнери», яке збиралось взяти участь у цій закупівлі, оскаржило дискримінаційні вимоги в Антимонопольному комітеті. 14 квітня колегія АМКУ задовольнила скаргу.

Загалом компанія оскаржувала 9 дискримінаційних вимог, які стосувались надмірної кількості документів, значного досвіду роботи у спеціалізованих судах або представництва в суді саме органів місцевого самоврядування або службових осіб. Колегія АМКУ погодилась з тим, що замовник не довів необхідність саме таких вимог у тендерній документації. Лише один пункт скарги Антимонопольний комітет заперечив. Мова йде про досвід представництва клієнтів у судах усіх юрисдикцій. АМКУ зазначив, що адвокатська компанія не довела неможливість виконання цієї умови і те, яким чином вона порушує права учасників закупівлі.

Згідно із рішенням, Славська селищна рада повинна внести зміни до тендерної документації.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.