Суд оштрафував підозрюваного у завищенні ціни для «Львівтрансгазу» за неявку на засідання

16 Квітня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Вежа

Франківський районний суд Львова наклав грошове стягнення 4,5 тис. грн на ексдиректора ТОВ «Агромонтажстройсервіс» Валерія Адама за неявку до суду. Його підозрюють у завищені вартості обладнання під час будівельних робіт для «Львівтрансгазу».

Джерело: ухвала від 8 квітня 2021 року

Йдеться про підроблення документів під час реконструкції теплопостачання Новоград-Волинської виробничо-технічної служби Рівненського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів на замовлення «Львівтрансгазу».

Слідчі підозрюють, що 2016 року ексдиректор підрядної компанії «Агромонтажстройсервіс» Валерій Адам завищив вартість транспортабельної котельні на 86,3 тис. грн. У офіційних документах, зокрема у довідці про вартість виконаних робіт, він вказав 2,28 млн грн за модель Transepress ТЕ-675 кВт, хоча фактично вона коштувала 2,19 млн грн.

Валерія Адама обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу – службове підроблення (ч. 1 ст. 366) та привласнення, розтрата або заволодіння майном (ч.2 ст. 191). Максимальне покарання, яке загрожує екскерівникові, − обмеження або позбавлення волі до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років.

Як зазначив у поточній ухвалі суддя Василь Кузь, ексдиректор компанії вже двічі не з’являвся до суду, про причини не повідомив, через що судовий розгляд двічі переносили. На думку судді, така поведінка «перешкоджає розгляду справи» та «вказує на неповагу до суду».

Через неявку підозоюваного суд також не зміг з першого разу обрати для нього запобіжний захід. Наприклад, через це в лютому 2019 року клопотання про тримання під вартою повернули слідчим. Того ж місяця суд призначив ексдиректорові запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Він протягом майже двох місяців мав виконувати певні правила, наприклад не відлучатися із місця проживання без дозволу слідчих.

«Це була технічна помилка»

Обвинувачений у ймовірному завищені вартості обладнання Валерій Адам очолював компанію «Агромонтажстройсервіс» протягом 2014-2018 років. Фірма зареєстрована в Полтавській області та спеціалізується на будівництві. Тепер компанію очолює батько Валерія Адама – Андрій Адам, він також є її засновником. Родинні зв’язки підтвердив редакції «НГ. Львів» у телефонній розмові сам Андрій Адам.

Однак детально коментувати інкриміноване звинувачення він відмовився.

«Я не зобовязаний вам це розповідати, мені не приємно. Там вийшла технічна помилка на компютері», − заявив Андрій Адам.

Він також заперечив неявку свого сина до суду.

«Такого не може бути. Знаю, що недавно засідання переносили. Ми ось недавно були у Львові, на кожну повістку приїжджали, це вже треба питати у адвоката», − пояснив він.

Батько Андрій Адам та його син Валерій разом також є власниками ТОВ «Агропромислова будівельна компанія». За даними проєкту Clarirty, ані ця компанія, ані фірма «Агромонтажстройсервіс» не отримали жодного державного замовлення з 2016 року.

«Львівтрансгаз» та його порушення

Редакція «НГ. Львів» не вперше пише про порушення під час публічних закупівель управління магістральний газопроводів «Львівтрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз». У жовтні 2019 року ми повідомили, що затриманим за підозрою в отриманні майже 17 тисяч євро «відкату» виявився голова тендерного комітету «Львівтрансгазу» Петро Беззуб’як.

Слідчі зазначили, що у 2018-2019 роках головна тендерного комітету закупив акумулятори з наперед визначеним переможцем та отримав майже 17 тис. євро неправомірної вигоди від керівника фірми-постачальника. Як встановили «НГ. Львів», йшлося про закупівлю акумуляторів з київським ТОВ «Дует Пауер». Сам директор компанії Сергій Зенкін заперечив редакції будь-який стосунок з керівництвом тендерного комітету «Львівтрансгазу».

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.