Учасник тендеру, не відаючи, допоміг розіграти торги на 635 тис. грн на Закарпатті

15 Квітня 2021

Фото умовне, авторка Mary Winchester

Відділ освіти Великобичківської селищної ради, що на Закарпатті, підписав договір із приватним підприємцем Юрієм Проданом на постачання м’яса вартістю 635 тис. грн.

Згідно з контрактом, замовили 3,5 тонни курячих тушок по 60 грн/кг та майже 3 тонни яловичини по 144 грн/кг. М’ясо постачатимуть у 13 дитячих садків селища та прилеглих сіл. Переможець тендеру виконуватиме постачання до кінця 2021 року.

Імітація конкуренції

Окрім Юрія Продана участь у торгах взяв лише один приватний підприємець Михайло Мацола. В обох учасників в тендерній документації наявні однакові дефекти друку чи сканування, що свідчить про використання спільної техніки. Також у метаданих документів зазначені однакові назва, опис та автор файлів.

У телефонному коментарі Юрій Продан заявив, що не знайомий з Михайлом Мацолою, а також, що не готує документи самостійно. Відтак, не знає про що йдеться. Юрій Продан відмовився назвати особу чи дати контакти помічника, але пообіцяв зробити це після його дозволу.

Пропозиція Михайла Мацоли на торгах була на 95 тис. грн дешевшою. Учасника відхилили, оскільки він не надав усіх необхідних документів. Такої «помилки» Мацола припускається регулярно і не може перемогти в жодному з 17 тендерів у яких брав участь. А Юрій Продан його найчастіший конкурент. Всього підприємці перетинались на аукціонах 13 разів. Але для Михайла Мацоли це, здається, виявилось несподіванкою. Ми звернулись до підприємця за коментарем щодо подібності дефектів на документах. Далі пряма мова:

  • Я хотів уточнити у вас деякі аспекти по закупівлі, у якій ви брали участь.
  • Яку закупівлю я брав?
  • Стосовно публічної закупівлі на Prozorro, у якій ви брали участь.
  • Я щось не памятаю, щоб в мене таке було. Де? На Prozorro? То, може, я не в курсі… А що куплялося?
  • Тоді почнемо спочатку. Ви як приватний підприємець берете участь в публічних закупівлях на Prozorro?
  • На Prozorro? А Prozorro це…? Чекайте, бо я… Я щось не поняв. Я зараз передзвоню.

Після цього Михайло Мацола не перетелефонував та ігнорував наступні дзвінки.

Про постачальника

Приватний підприємець Юрій Продан зареєстрований у с. Грушово Закарпатської області. З початку 2020 року він отримав 185 держзамовлень на 6 млн грн, серед них 7 контрактів на 1,4 млн грн від відділу освіти Великобичківської селищної ради.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.