Івано-Франківськ віддав з порушенням 2,8 млн грн колишній комунальній газеті

25 Березня 2021

Газета «Західний кур’єр» отримала від Івано-Франківської міської ради замовлення на послуги з інформаційного висвітлення на 2,8 млн грн. На шпальтах газети за рік мають опублікувати 280 тис. квадратних сантиметрів контенту про діяльність місцевої влади. Вартість 1 кв. см становитиме 10 грн.

Угоду уклали за неконкурентною переговорною процедурою, тобто жодне інше франківське медіа претендувати на це замовлення не могло.

Застосування переговорної процедури обгрунтували «відсутністю конкуренції з технічних причин», хоч висвітлити діяльність міської ради, очевидно, могли б й інші засоби масової інформації.

В обгрунтуванні замовник посилається на статтю 12 Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ». У ній йдеться про те, що роздержавлені газети мають пріоритетне право на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів влади.

Втім цей закон є частиною загального законодавства, яке має нижчу юридичну силу, ніж спеціальне законодавство, як от Закон «Про публічні закупівлі», пояснює експерт із закупівель, голова правління ГО «Центр громадського моніторингу і досліджень» Мирослав Сімка. Відповідно, таке обгрунтування переговорної процедури на 2,8 млн грн не є законним. У міській раді мали б оголосити тендер та провести конкурсну процедуру на висвітлення діяльності.

Франківський департамент стратегічного розвитку, цифрових трансформацій, роботи із засобами масової інформації, комунікації з мешканцями вже не вперше укладає угоди з газетою “Західний кур’єр”. З початку 2021 року вони підписали ще три договори по 49 тис. грн кожен.

Про переможця

Газета «Західний кур’єр» була заснована в 1993 році Івано-Франківською міською радою як комунальна. У 2016 році, згідно з законом «Про реформування державних і комунальних ЗМІ», рада вийшла із складу засновників, а перереєстрована ТОВ «Редакція газети «Західний кур’єр» стала правонаступником колишньої комунальної газети. Сьогодні газета належить Руслану Угринчуку.

За даними проєкту Clarity, з 2017 року редакція отримала 43 держзамовлення на 12,75 млн грн, 72% від цієї суми «Західний кур’єр» отримав за угодами з виконкомом Івано-Франківської міської ради. У жодному з цих випадків замовник не оголошував конкурентної процедури.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.