Пристойна пропозиція

Експеримент ProZorro.sale із відкритого продажу деревини показав, що ринок має шанс вийти з тіні
23 Березня 2021

Вже за тиждень в лісгоспах країни завершиться експеримент із продажу необробленої деревини на електронних аукціонах ProZorro.sale. Попередні результати свідчать: лише п’ята частина з них стали успішними. Найкращі результати − у Закарпатській області, але тут був такий собі експеримент в експерименті − продавали на аукціоні всю необроблену деревину й запровадили особливі умови для учасників.

На Львівщині ж успішними загалом стали менше 4% аукціонів. Разом з тим представники малого та середнього бізнесу раптом виявили, що купувати деревину можна в різних лісгоспах і таку, як треба.

***

Експеримент був покликаний вивести з тіні ринок продажу деревини та зменшити кількість прямих угод, за якими здебільшого продають необроблену деревину в Україні.

Прозорий продаж також має чітко показати кількість деревини, яка загалом є на ринку, та сформувати адекватні ціни. На сьогодні в більшості регіонів України ніхто не знає, кому, що і за скільки продають лісові господарства. Інформацію про це лісгоспи не публікують, а також рідко надають за запитами журналістів. Не оприлюднюють деталізованих результатів торгів та перелік учасників й регіональні біржі.

Намагання вивести ринок із тіні роками не були успішними через потужний спротив лісгоспів, регіональних лісомисливських управлінь, які контролювали процес на місцях і, звичайно ж, Держлісагентства. Навіть після скандалу із його головою Віктором Сівцем, коли виявилось, що  компанії змушені були платити його «прокладкам» за так звані маркетингові послуги, аби отримати доступ до лісоматеріалів.

Крім того, регіональні біржі, де відбувалися аукціони з продажу деревини і відповідно кожна біржа мала свій дохід за послугу, також хотіли працювати, як завжди, − без зміни правил.

Втім рік тому завдяки постанові Кабінету міністрів розпочався експеримент із прозорого продажу частини необробленої деревини на відкритому майданчику ProZorro.sale. Прозорого − бо нарешті будь-хто, маючи доступ до інтернету, міг подивитись, що продають, на яких умовах, взяти участь в аукціоні або ж дізнатись, хто бере участь і хто переміг.

І якщо у 2019 році лісгоспи в структурі Держлісагентства на внутрішній ринок продали 12,9 млн куб. м необробленої деревини, з яких лише 21% − за аукціонами, то вже минулоріч цей відсоток виріс до 47%. А за два місяці цього року − до 76,5%.

Під експеримент підпадали не всі. Учасники − це усі лісокористувачі, чистий дохід яких за результатами 2018 року становив не менше 10 млн грн включно. Тобто це не лише лісгоспи Держлісагентства, а й, наприклад, лісогосподарські підприємства львівського «Галсільлісу».

Вони були зобов’язані виставляти на ProZorro.sale не менше ніж 25% щомісячних запланованих обсягів заготівлі необробленої деревини. Лоти мали формувати із деревини одного сортименту і не менше, ніж 150 куб. м або за стартовою ціною лота − не менше ніж 200 тис. грн.

Навчити старого пса новим трюкам

Всього в експерименті взяли участь 259 продавців − це в основному державні лісгоспи, лісомисливські господарства, лісогосподарські агропромислові підприємства. Значно менше − комунальних лісопаркових господарств, національних парків. За даними ProZorro.sale, в 2020 році оголосили понад 22 тисячі аукціонів, із яких лише 15% стали успішними, а з цьогорічними даними − 23%.

Якщо говорити про ключового постачальника деревини, лісгоспів Держлісагентства, то минулоріч вони виставили на ProZorro.sale 5,7 млн «кубів» необробленої деревини (38% заготівлі). Втім продали лише десяту частину.

Перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі» Дарина Марчак і такий відсоток успішних аукціонів вважає досягненням, оскільки роками ринок був в тіні, і тільки приблизно півроку тому деревопереробні підприємства почали активніше випробовувати нову систему:

«Такий низький відсоток успішності аукціонів обумовлений перш за все тим, що на початку в багатьох учасників була відсутня інформація про це. Роль зіграла й інертність. Великі деревопереробні підприємства почали виходити на торги лише після вересня, після того, як відбулася зустріч з ними. Всі були дуже проти «Прозорро.Продажі»… А заступник міністра спитав, хто ж брав участь. А вони всі мовчать. Тобто ніхто не брав участь, але виступав проти. І після цього була домовленість, що вони все ж таки спробують».

Те, що на ринок довелось впливати шляхом перемовин, підтверджує і перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський. У коментарі «Нашим грошам. Львів» він розповів, що справді мав зустріч з представниками середнього та великого бізнесу, і лише після цього вони почали приходити на ProZorro.Sale.

«Боротьба з прямими договорами зараз відбувається не в юридичній площині, а шляхом комунікації – донесення необхідності змін», – пояснює Боруховський.

Він також переконаний, що низький відсоток продажів деревини на ProZorro.Sale наразі обумовлений тим, що це новий інструмент.

«Якщо ми згадаємо, як починало свою діяльність ProZorro в галузі державних закупівель, то там теж перші пів року було безліч нарікань – ніхто не знав, як брати участь, реєструватися чи торгуватися. Так і з деревиною − потрібен час», − переконаний Боруховський.

З ним погоджуються також і представники малого бізнесу, для яких справді відкрились нові можливості. Наприклад, підприємець Роман Крупський з Золочева взагалі не бачить альтернативи аукціонам. Він вважає ProZorro зручнішим майданчиком, ніж товарні біржі.

«Альтернативи електронним торгам немає, − переконаний підприємець. − Особисто нам в лісгоспах не хочуть продавати через прямі угоди. Думаю, це через те, що їх контролюють», − каже Крупський.

Два відсотки Львова

За об’ємами необробленої деревини, яку в рамках експерименту виставляли на аукціонах в 2020 році, лідирують шість областей: Київська, Житомирська, Львівська, Рівненська, Сумська та Закарпатська. Логічно, що саме в цих областях провели і найбільшу кількість аукціонів.

Але нелогічно, що відсоток успішності аукціонів в 2020 році дуже відрізняється. Закарпатська показала 40%, Рівненська − 36%, Житомирська − 15%, а от Київська − 5%, Львівська − 2%, Суми − 1%.

Юрій Громяк, заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, пояснює такий результат послабленням ринку.

За його словами, зараз «ринок пожвавився і продажі стали значно кращі», в тому числі і на ProZorro.sale. Він також пояснює низькі продажі в області через аукціони ProZorro.sale наявністю конкурентів − деревину продають ще на двох майданчиках: держпідприємства «ЛІАЦ» та приватного «Галконтракт».

«Кожна площадка має свої переваги і недоліки. На ProZorro.sale більш складна реєстрація і більший відсоток оплати, − тому і учасників менше. Крім того, на «Галконтракті» ми запровадили щотижневі торги вже зрубаною деревиною − і покупець йде туди, де йому легше купити», − каже  Юрій Громяк.

 Він також запевняє, що на ProZorro виставляли 60-70% дров’яної і 30-40% ділової деревини. І таке співвідношення пов’язане з тим, що саме такими є відсотки лісозаготівлі області.

А от підприємець Олександр Місюра з Волині низькі продажі пояснює зокрема і тим, що лісгоспи часто виставляють на ProZorro дров’яну деревину, яка є в надлишку і не користується таким попитом, як ділова. Деревину кращої якості виставляють на біржі:

«Що потрапить на ProZorro залежить від обласного управління, а не лісгоспів. Воно керує і визначає, що куди йде на продаж. Крім того, завищують стартову ціну і ніхто не хоче приходити».

 У свою чергу заступник міністра Богдан Боруховський переконаний, що питання стартової ціни взагалі не надто принципове для продажу деревини:

«Стартова ціна не має значення. Якщо лісове господарство хотіло продати, наприклад, деревину за 2 тисячі гривень, а її ринкова вартість півтори – то просто ніхто не прийде на торги. Формування стартової ціни в принципі немає значення, ціну сформує відкритий ринок».

Щодо відcотків за послуги, які треба платити ProZorro.sale, то більшість опитаних нами покупців деревини не скаржилися на умови відрахувань. Один львівський учасник аукціонів, який попросив не називати його імені, розповів, що повністю перейшов на ProZorro.sale:

«Хто би раз взяв участь на ProZorro, то би більше на біржу не ходив», – пояснює він.

І додає: йому непотрібні великі об’єми, тому незручно спеціально їхати у Львів і торгуватись на біржі. За його словами, деяким учасникам вигідно працювати за «накатаною схемою»:

«Суть в тому, що на місці можна домовитись між особою, хто який лот бере, − і тоді ціна не зростає».

Ціна і Закарпаття 

Питання адекватної ціни на деревину, − ще один момент, який має вирішити її прозорий продаж. За словами Богдана Боруховського, ринкову ціну може визначити лише співвідношення попиту і пропозиції.

«Коли доступ до сировини буде відкритий для всіх, а діяльність лісгоспів − публічною, тоді ми вирівняємо ціну за рахунок попиту та пропозиції. Ціна на лісоматеріали встановлюється виключно законами економіки», − каже він.

А за словами заступниці керівника ДП «Прозорро.Продажі» Дарини Марчак, експеримент з ProZorro.sale показав, що на внутрішньому ринку України немає дефіциту деревини, радше наявний її профіцит.

«Ключової проблемою є не брак деревини, а те, що учасники ринку просто не знають, де є вільна деревина і в яких лісгоспах її можна купити. Саме тому є точки, де висока конкуренція, а є такі, де вона відсутня», − пояснює Марчак.

 А щодо високої ціни для учасників, то визнає, що справді вона є більшою − 1,5% від суми укладеного договору. З них ДП «Прозорро.Продажі» отримує менше третини, а найбільше, 1%, отримує майданчик. Проте Марчак каже, що у планах є зменшення комісії до 0,5%.

 Зокрема і зниженням комісійних пояснюється успіх аукціонів у Закарпатській області. Тут була укладена окрема тристороння угода між ДП «Прозорро.Продажі», Закарпатською ОДА та обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Згідно з нею, учасники платили лише 0,5% від суми договору, а на аукціони виставляли не 25% деревини, а всі 100%. Загалом за час дії експерименту тут відбулось 2100 аукціонів, на яких продали понад 235 тис. кубічних метрів деревини.

Натомість їхній львівський колега Юрій Громяк вважає ProZorro.sale «монополізацією ринку продажів деревини», і переконаний, що «наслідки монополізації завжди сумні».

Попри сумніви деяких лісгоспів і регіональних управлінь, зареєстровано проєкт закону про ринок деревини, в якому передбачено виведення всього обсягу в єдину торгову систему. Також є проєкт постанови про продаж всієї необробленої деревини через «Прозорро.Продажі». А держпідприємство «ЛІАЦ» в частині продажів деревини має стати одним із майданчиків Прозорро.Продажі».

Результати аукціонів у 2021 році показують, що ProZorro.sale справді може зробити революцію на ринку деревини в Україні. Цьогорічні результати показують понад 66% успішних торгів. На Львівщині у 2021 році цей показник підвищився до майже 20%.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».