Слідчі закрили провадження про вбивство ведмедя в Карпатському заповіднику

22 Лютого 2021

Фото ілюстративне. Джерело: National Geographic

Після публікації тексту «Суто карпатське вбивство» редакція «Наші гроші. Львів» отримала від читачів історію про вбивство ведмедя на території Карпатського біосферного заповідника. Ми дізналися, чим вона завершилася − кримінальне провадження закрили в лютому 2019 року через відсутність складу злочину. Про це у відповіді на наш запит повідомила Тячівська місцева прокуратура Закарпатської області.

Йдеться про випадок 2017 року, коли випадкові туристи повідомили лісівникам про вбивство ведмедя на території Карпатського біосферного заповідника. Вони побачили, як тварина потрапила у капкан, а двоє чоловіків її застрелили, обробили тушу і склали м’ясо в машину, прикривши дровами.

Вбитий ведмідь є, а складу злочину нема   

Працівники Устєріцького лісництва, яке межує зі заповідником, вистежили машину та намагалися затримати чоловіків. Тоді вони втекли, а у авто нічого не знайшли, однак на самій території заповідника виявили рештки оленя, м’ясо бурого ведмедя та кілька речових доказів – рюкзак, патрони, ножі та куртку.

Підозрювали, що до злочину причетні два працівники служби державної охорони заповідника – інспектор з охорони природно-заповідного фонду Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення Микола Шемота та майстер з охорони природи цього відділення Василь Сухан.

Кримінальне провадження відкрили в листопаді 2017 року за ч. 1 ст. 248 Кримінального кодексу – незаконне полювання. Якщо б вину підозрюваних довели, їм загрожував би штраф від 17 до 51 тис. грн, громадські роботи від 160 до 240 годин або обмеження волі до трьох років.

Але їх просто звільнили з роботи після розголосу історії у 2017 році за неналежне виконання своїх посадових обов’язків. Вони намагалися поновитися на роботі через суд, однак в січні 2018 року відмовилися від своїх позовів через вирішення конфлікту.

Лояльне керівництво заповідника

Навіть до закриття кримінального провадження і Микола Шемота, і Василь Сухан працювали на інших посадах в Карпатському біосферному заповіднику.

У 2018 році Шемота був спостерігачем-пожежним Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ). Директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак пояснив це тим, що Миколу Шемота оформили на роботу тимчасово на літо. І того ж року Шемота подав уточнену декларацію вже як інспектор з охорони природо-заповідного фонду Марамороського ПНДВ. А у 2019 році остаточно повернувся на цю посаду.

Так само лояльним керівництво Карпатського біосферного заповідника було і до іншого підозрюваного – Василя Сухана. Той протягом 2018 року працював майстром з охорони природи Трибушанського ПНДВ. А перед звільненням у 2019 році – лісорубом Карпатського біосферного заповідника. За словами директора заповідника Миколи Рибака, Василь Сухан тепер працює в приватному секторі.

На запитання, чому керівництво заповідника приймало на роботу підозрюваних лісівників, Микола Рибак відповів коротко – не було підстав для відмови.

«Пройшов час, ми не хотіли їх повертати, але, знаєте, в людей сімя, працювати десь потрібно. Ми проконсультувалися з юристами, чи є підстави їх не примати на роботу – таких підстав не було», − пояснив Микола Рибак.

Водночас заступник директора ГО «Карпатсько-Дунайська програма», юрист з питань екології та охорони навколишнього середовища Анатолій Павелко вважає такі дії керівництва жахливою кадровою політикою. Він пояснює, що хоча формально підстав для відмови під час розслідування немає, однак цією можливістю часто зловживають.

«Це питання відповідальності вищого керівництва. Як мінімум воно мало зробити все, щоб ці люди більше ніколи не обіймали посади, пов’язані з охороною природи», − зазначає Анатолій Павелко.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Суто карпатське вбивство