Міськрада допомагає Козловському зберегти ділянку під медцентр на єврейському цвинтарі

09 Лютого 2021

Візуалізація майбутнього медцентру, представлена на виконавчому комітеті восени 2019 року

Постійна депутатська комісія архітектури, містобудування та розвитку територій Львівської міськради погодила проєкт ухвали про поділ земельної ділянки, яку орендує ТОВ «Лемберг Медікал Центр».

Голова комісії, депутат Львівської міськради від ЄС Олексій Різник, який в судах щодо цієї землі представляє «Лемберг Медікал Центр», під час засідання депутатської комісії повідомив, що це «технічне питання» і проголосував «за».

«Лемберг Медікал Центр» орендує землю на вулиці Раппапорта, 6 у Львові із серпня 2019 року і будує там приватний медичний центр. Ділянку площею 0,2463 га поділять на дві менші площею 0,2404 га і 0,0059 га. Як пояснила редакції Ельвіра Колос, заступниця начальника управління земельних ресурсів Львівської міськради, на меншій ділянці будуватимуть трансформаторну підстанцію. За її словами, це традиційна практика ділити ділянку у таких випадках.

Хоча насправді такий поділ ділянки, у разі позитивного голосування депутатів на сесії, сильно ускладнить виконання рішення суду про скасування ухвал щодо передачі землі в оренду «Лемберг Медікал Центр». Компанію контролює Юлія Козловська, дружина екс-депутата ЛМР, а тепер депутата Львівської облради від ЄС Григорія Козловського.

Вигляд будівництва медцентру станом на кінець 2020 року. Фото: Nina Zakhozhenko

30 листопада минулого року Господарський суд Львівської області визнав незаконними та скасував ухвали міськради про розробку проєкту землеустрою та його затвердження щодо відведення земельної ділянки на вул. Я. Раппапорта, 6 «Лемберг Медікал Центр» в оренду на 10 років.

Рішення господарського суду ще не вступило в силу, оскільки і міськрада, і «Лемберг Медікал Центр» звернулися до суду із апеляційними скаргами.

Про судовий спір

Як розповідала адвокатка Тетяна Могінська, яка представляла інтереси позивача – Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу, ділянка розташована на території давнього єврейського кладовища, яке було закрите у 1855 році, також на цій території розташований будинок, який історично належав до єврейського шпиталю. Згідно з рішенням суду, використання ділянки не відповідає Генеральному плану Львова.

У коментарі «Наші гроші. Львів» Тетяна Могінська повідомила, що вони звернулися до суду ще до укладення договору оренди землі. Зараз справа про оскарження договору зупинена до вступу в законну силу рішення по ухвалах.

Проєкт будівництва. Візуалізація, представлена на виконавчому комітеті восени 2019 року

Адвокатка дізналась про поділ ділянки від журналістки «Наші гроші. Львів». За її словами, він ускладнить виконання рішення суду, адже виникнуть нові сформовані земельні ділянки з іншими кадастровими номерами, площами тощо.

«Такий крок спрямований на продовження будівельних робіт на території пам’яток, ускладнення та збільшення тривалості розгляду судових спорів. У той же час, це не звільняє від цивільної відповідальності за порушення вимог пам’яткоохоронного та земельного законодавства», – розповіла Тетяна Могінська.

Пов’язані судові спори

Компанія дружини Козловського також намагається:

  • скасувати припис Мінкульту, в якому зазначена вимога зупинити проведення будівельних робіт на вул. Я. Раппопорта, 6. У вересні 2020 року суд зупинив дію припису до набрання рішенням у цій справі законної сили;
  • оскаржити внесення єврейського кладовища до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;
  • визнати нечинним рішення виконкому ЛМР «Про затвердження меж історичного ареалу та зони регулювання забудови міста Львова» з додатками 1,2. Суд повернув позовну заяву.