Четвертий рік слідчі доводять розтрату коштів на будматеріалах для «Укрзалізниці»

04 Лютого 2021

Жовківський районний суд Львівської області дозволив слідчим ще цілий рік розслідувати розтрату кошту «Укрзалізниці – продовжив досудове розслідування до 1 лютого 2022 року. Слідчі підозрюють компанії львівську компанію «Хмарочос Плюс» та рівненську «Пріорі Груп» в поділі тендерів та завищенні цін на понад мільйон гривень для філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця» у Київській області.

Кримінальне провадження зареєстрували ще у серпні 2018 року, однак досі жодному фігурантові не повідомили про підозру.

Джерело: ухвала суду від 27 січня 2021 року

Як встановили слідчі, для перемоги на торгах з постачання дерев’яних шпал для «Укрзалізниці» ТОВ «Хмарочос Плюс» подавало неправдиві документи. У такий спосіб фірма отримала замовлень на 18,4 млн грн. При цьому компанія завищила вартість будівельних матеріалів на 1,3 млн грн.

Постійним конкурентом «Хмарочос Плюс» на торгах з постачання дерев’яних шпал було пов’язане ТОВ «Пріорі Груп». Об’єднує компанії спільне керівництво. Власник «Хмарочос Плюс» Микола Дорошко очолює й фірму «Пріорі Груп», він також був її засновником до липня 2019 року.

За даними проєкту Clarity, компанії зустрічалися шість разів на торгах з постачання дерев’яних шпал для «Укрзалізниці» протягом 2018 року. Кожного разу вигравала компанія «Пріорі Груп». Загалом фірми поділили на цих торгах 15,4 млн грн.

Кримінальне провадження щодо компаній відкрили за ч. 3 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем. Фігурантам загрожує обмеження волі від трьох до п’яти років або позбавлення волі від трьох до восьми років. А також – позбавлення права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до трьох років.

Про компанії

Фірма «Хмарочос Плюс» зареєстрована у Мостиському районі на Львівщині. 99% компанії належить прописаному в Рівненській області Миколі Дорошкові. За даними Clarity, єдиним замовником фірми з 2017 року є філія «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця». Разом вони підписали договорів на 41,5 млн грн.

Водночас компанія «Пріорі Груп» прописана у Рівненській області. І хоча її власником є львів’янин Вадим Каганов, очолює фірму вже згаданий Микола Дорошко. Фірма отримала замовлень від філії «Центр управління промисловістю» на 15,4 млн грн протягом 2018 року.