За чотири роки брати Суркіси проконсультували «Львівобленерго» на майже 12 мільйонів

29 Січня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Texas Tribune

Протягом 2018-2021 років ПАТ «Львівобленерго» замовило консультаційних та аналітичних послуг на 11,5 млн грн у ТОВ «Укренергоконсалтінг. Ця фірма входить до групи компаній братів-бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів.

Консультаційні послуги замовляли за прямими договорами або за спрощеними процедурами, без проведення відкритих торгів. Наприклад, найдорожчу угоду на 990 тис. грн фірма підписала 26 січня цього року на консультації щодо енергозбутової діяльності. Зокрема працівники фірми розробляли рекомендації щодо зниження витрат електрики, проводили аудит якості постачання електрики, моніторили зміни в законодавстві та розробляли нормативні документи товариства.

Про компанію

«Укренергоконсалтінг» зареєстрована 2002 року в Києві. За даними порталу YouControl, фірма входить у групу компаній братів Ігоря та Григорія Суркісів – бізнес-партнерів Ігоря Коломойського. Саме через ТОВ «Укренергоконсалтінг» брати Суркіси контролюють свій енергетичний бізнес в Україні. Окрім того, бізнесмени володіють концерном «Славутич», «Акцент-банком», футбольним клубом «Динамо», а також телеканалом «1+1» спільно з Ігорем Коломойським.

Хоча фактичними власниками «Укренергоконсалтінг» є брати Суркіси, офіційно фірма належить іншим людям. До грудня 2020 року її власниками були Марина Овчиннікова −  член наглядової ради ПАТ «Львівобленерго» і Олексій Безуглий – голова ревізійної комісії ПАТ «Прикарпаттяобленерго». (Тут і далі дані про приналежність до «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго» взяті з останніх звітів товариства, оприлюднених на порталі SMIDA ще у 2017 році).

Тепер ж власницею та керівницею компанії є непублічна Юлія Яфаєва. Вона разом з членом наглядової ради «Львівобленерго» Олексієм Андрощуком володіє ТОВ «Легенда Карпат», компанії з продажу алкогольних та інших напоїв.

А от директором фірми «Укренергоконсалтінг» ще з моменту її створення залишається Олександр Сагура − голова наглядової ради «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго».

Замовлення компанії

Протягом 2018-2021 років фірма «Укренергоконсалтінг» отримала консультаційних підрядів на 37,7 млн грн. Найбільшим замовником компанії є АТ «Прикарпаттяобленерго» − воно уклало відповідних угод на 12,7 млн грн. Друге місце посідає ПАТ «Львівобленерго» зі замовленнями на 11,5 млн грн, а третє – ВАТ «Тернопільобленерго» з договорами на 9,4 млн грн.

Велика родина «Львівобленерго»