Створена два місяці тому фірма продаватиме санаторію МВС дорогі овочі та фрукти

І ця компанія розпиляла тендери із пов'язаним ФОПом. Вони разом є п'ятою генерацією одних і тих самих змовників на продуктових закупівлях
20 Січня 2021

Фото з сайту Юнікорнс

Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» підписав низку договорів на закупівлю фруктів та овочів у ТОВ «Укр-Галич», вартість яких є значно дорожчою ринку. Загалом санаторій сплатить постачальнику 1,38 млн грн.

Товар придбали за двома закупівлями по кілька лотів у кожній. Всього із ТОВ «Укр-Галич» уклали п’ять контрактів, ще трьох лотах закупівлі не відбулись через недостатню кількість учасників.

В усіх лотах, де взяла участь фірма «Укр-Галич», вона конкурувала із приватним підприємцем Анатолієм Цигиликом. На усіх аукціонах учасники не торгувались та не знижували вартість своїх цінових пропозицій.

Медичний реабілітаційний центр замовив бананів на 80 тис. грн по 40 грн/кг. Однак на аналогічних закупівлях банани купують переважно на 20% дешевше – по 31-32 грн/кг. За даними аналітичного ринку «Шувар», максимальна вартість бананів 26 грн/кг. А в магазині «Метро» їхня роздрібна ціна станом на 19 січня становила 29,4 грн/кг.

Також на 150 тис. грн поставлять апельсинів та мандаринів по 60 та 58 грн/кг відповідно. В той час як на інших тендерах їх продають по 30-35 грн. На «Шуварі» їхня найвища ціна 55 грн для апельсинів та 47 грн за мандарини.

Яблук санаторій МВС купив по 45 та 48 грн/кг, а санаторій «Трускавецький» замовив яблука 1 гатунку по 28 грн/кг. На ринку зараз роздрібні ціни на яблука коливаються від 11 до 30 грн за кілограм в залежності від сорту. В роздріб в «Метро» ябляка коштують від 19 до 35 грн/кг.

ТОВ «Укр-Галич» зареєстровано 6 листопада минулого року у Львові, а його власницею є 26-річна Марія Барнич. Ще у серпні 2020 року особа з таким ПІБ шукала роботу оператором бухгалтерської програми 1С.

Про змову учасників

Також в тендерній документації вказано, що фірма орендує складське приміщення у с. Малехів на вул. Дороша 20А. Цю ж адресу вказують інші фірми: ТОВ «Євро Фіш» і ПП «Галбізнес груп», а також ПП «Товарна база». Як писали «Наші гроші. Львів» у 2018 році Антимонопольний комітет оштрафував «Євро фіш» та «Галбізнес груп» на 1 млн 360 тис. грн за спотворення тендерів та фіктивну конкуренцію на торгах. Згодом фірми припинили діяльність, а після них участь у закупівлях почала брати нові пари змовників з аналогічною поведінкою на торгах.

Конкурент «Укр-Галичу» Анатолій Цигилик не виграв у жодній закупівлі й, очевидно, виступає як технічний учасник. У документах Анатолій Цигилик вказує як контактний номер телефону 0676732287. Цей ж номер телефону вказаний у ПП «Галбізнес груп», його також використовував вдаваний конкурент фірми — ТОВ «Євро фіш».

Окрім цього, ТОВ «Укр-Галич» і Анатолій Цигилик використовували спільну техніку для підготовки документів. На довідці про призначення Барнич директором та гарантійному листі Цигилика у іншій закупівлі, є однакові дефекти сканування чи друку.

ТОВ «Укр-Галич» вказує як контактний номер 0677310073. Цей же номер використовує у Facebook інша особа — Андрій Яблонський. За телефоном Андрій Яблонський повідомив, що його номер у контрактах вказаний помилково, однак він знайомий з Марією Барнич і пообіцяв надати контакти журналіста власниці компанії. На момент публікації цього так і не сталося.

ТОВ «Укр-Галич» від часу реєстрації підписало 13 договорів на 2,44 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.