ТОП-5 закупівель Львівської області: колектори та Древній Звенигород

06 Січня 2021

Проект парку «Древній Звенигород». Джерело: zvenyhorod.org

Основні бюджетні кошти минулого 2020 року у Львівській області витрачали на великі інфраструктурні проекти, але в основному на ремонти доріг. Єдина відмінність від інших аналізованих нами областей Західної України – дорого ремонтували не лише дороги державного значення, але й міські вулиці.

Загалом у 2020 році у Львівській області через систему електронних закупівель Prozorro було укладено  176 тисяч угод на 26,07 млрд грн. З цих коштів лише основний замовник ремонтів доріг Служба автомобільних доріг у Львівській області уклала контрактів на 3,6 млрд грн. Нагадаємо, за президентською програмою «Велике будівництво» на інфраструктуру було витрачено майже 35 млрд з «ковідного» фонду. На дороги Львівської області  припало 1,9 млрд.

Щодо боротьби з COVID-19, то за спеціальною процедурою звітування, яка дозволяє проводити закупівлі для протидії пандемії без конкурсу,  в області було укладено угод на 1,1 млрд грн. З них найдорожчою стала закупівля шести рентгенівських систем Ореra RT20 Harp для Львівської обласної клінічної лікарні за 33,6 млн грн.

До рейтингу найдорожчих закупівель ми включили лише один найбільший ремонт доріг, для того щоб продемонструвати витрати також в інших галузях. Ми також не включали до рейтингу закупівлі електроенергії, палива тощо для державних замовників.

ТОП-5 закупівель у Львівській області:

  1. Перше місце посіла реконструкція автомобільної дороги загального користування державного значення Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка Бузька – Бібрка. Тут 25,5 км дороги відремонтують за 975,85 млн грн. Роботи веде турецька компанія Onur. Саме це підприємство, яке вже давно є одним з найбільших підрядників в України, отримало на Львівщині найбільше підрядів на ремонт за кошти «ковідного» фонду. А загалом цього року фірма у Львівській області ремонтувала доріг на понад 11 млрд грн.
  2. Майже чверть мільйона вклало ПАТ «Львівобленерго» у будівництво нової трансформаторної підстанції на вулиці Академіка Лазаренка у Львові. Угоду на суму 232,37 млн грн уклали з львівським представництвом ПАТ «Електро».
  3. Скандальна реконструкція вулиці Степана Бандери посіла третє місце серед найдорожчих тендерів. Ремонт, який став одним з основних приводів для критики опонентів чинного міського голови в процесі останньої виборчої кампанії, коштуватиме місту 209,5 млн грн. За словами міського голови Львова, 80% кошторису тут склала заміна колектору та підземних комунікацій. Роботи веде компанія Onur, яка планує завершити їх до весни 2021 року. Ще до початку ремонту тут були бурхливі баталії щодо майбутнього вигляду вулиці – з бруківкою чи без. Під час громадських слухань мешканці висловились за те, щоб залишити бруківку, але, як виявилось, залишать її лише біля трамвайної колії. Проте на вулиці з’являться велодоріжки, широкі тротуари та нове освітлення. Обіцяють також 100 паркомісць.
  4. Суттєві кошти минулого року були виділені для влаштування історико-культурного парку «Древній Звенигород». За 127,5 млн грн ТОВ «Галсад» проведе реставраційні роботи на території пам’ятки археології національного значення «Городище літописного міста Звенигорода». Площа парку становитиме більш ніж 30 га. Тут планують нинішню центральну площу села Звенигород перетворять на велику відпочинкову зону, а на території давнього городища створити мережу доріжок, підсвітити та ознакувати основні елементи. За словами ініціаторів проекту, це буде парк, що поєднає у собі багато функції: велику відпочинкову територію та навчальний та науковий центр про древній Звенигород.
  5. І останнє місце в рейтингу посів також ремонт львівської вулиці Личаківської, який триватиме до жовтня 2021 року і коштуватиме він місту 158,3 млн грн. Ремонт 4,1 км виконує ще один великий підрядник ТОВ «Автомагістраль-Південь». Попередньо роботи планували завершити до кінця 2020 року, але через прокладання додаткових каналізаційних мереж роботи затягнулись.

Читайте нас в Instagram і Telegram