Освітяни Закарпаття переплатять майже мільйон за «нестандартні» антисептики

23 Грудня 2020

фото: Halfpoint (джерело: Нова Українська школа)

«На комісії ми переглядали пропозиції від багатьох постачальників і спочатку хотіли взяти іншу фірму, але не могли з ними зв’язатися. А ця компанія підняла трубку. В них дуже нестандартний антисептик, з найбільшим вмістом спирту». 

Це пояснення уповноваженого з питань закупівель Тячівської райдержадміністрації Василя Гайовича на питання, чому адміністрація купила для місцевих шкіл антисептик за 770 грн, коли інші купують такий самий, щонайменше, на 250 грн дешевше.

Йдеться про антисептик «2К Horeca» в упакуванні по 5,2 л, який низка освітніх установ Закарпатської області придбала у ТОВ «Платінум УА» протягом грудня на загальну суму 2,3 млн грн. Вартість одиниці цього товару для них становила 770 грн, хоча інші замовники купують його по 461-529 грн. Тобто освітяни переплатили, щонайменше, 905 тис. грн.

Першу угоду на закупівлю антисептиків, ще на початку грудня, уклав відділ освіти Тячівської районної державної адміністрації. Вони заплатили ТОВ «Платінум УА» 845,5 тис. грн за 1098 банок антисептика. Хоча могли заплатити на 264 тис. грн менше.

Після цієї угоди, протягом грудня, й інші заклади освіти Закарпатської області підписали загалом ще 24 договори з «Платінум УА» на 1,5 млн грн. Вони також замовили аналогічні антисептики по 770 грн за банку. Наприклад, Тересвянська школа отримає антисептиків на 156 тис. грн, а Дубівська школа придбає їх на 136 тис. грн. Загальна переплата тут становить понад 600 тис. грн.

Спирт, ціни і виробники  

До речі, щодо «нестандартності» антисептика та «найбільшого вмісту спирту», як стверджував закупівельник Тячівської адміністрації Василь Гайович. Це не відповідає дійсності, чи то пак, інформації на упакуваннях цього товару. На упакування антисептика  «2К Horeca» зазначено, що вміст спирту становить 74%. А от антисептик SeptPower, 5 літрів якого можна купити за 325 грн, зазначає 75% вмісту спирту. Так само 75% спирту містить один з найбільш популярних на ринку АХД-2000 експрес.

Виробником антисептиків «2K Horeca» є спільне українсько-німецьке підприємство «2K», розташоване в Хмельницькому. Компанія спеціалізується на виробництві пральних порошків, шампунів, засобів для миття посуду та підлоги. На момент публікації виробник не надав редакції інформації про ціну антисептика. Однак на початку грудня компанія  пропонувала його по 461 грн за одиницю для школи в Хмельницькій області.

Інші постачальники також пропонують антисептики «2K Horeca» дешевше, аніж компанія «Платінум УА». Зокрема управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради на Чернігівщині придбає такі антисептики по 482 грн в підприємиці Тамари Коваль. А відділ з питань освіти Заліщицької райдержадміністрації на Тернопільщині замовив їх у підприємця Андрія Гембатюка по 529 грн за банку.

Водночас директор «Платінум УА» Севастян Максимович не вважає ціну 770 грн за антисептик дорогою.

«Це ще добра ціна, ми на своєму сайті продаємо їх по 893 грн за банку», − зазначив він. При цьому директор відмовився назвати, за якою ціною придбав ці антисептики у виробника.

Щасливий продавець

Компанія «Платінум УА» зареєстрована 2015 року в Виноградівському районі Закарпаття. Спеціалізується на оптовій торгівлі. Її власницею є непублічна Наталія Козеца. Директор Севастян Максимович розповів, що фірма продає хімічну продукцію, має спеціальний склад у Виноградові та свій сайт.

Замовлення від відділу освіти Тячівської районної державної адміністрації було першим державним замовленням для компанії. Як зауважив відповідальний за закупівлі від закарпатських освітян Василь Гайович, фірмі «чисто пощастило», що договір підписали з нею.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.