Інспекція відвоювала в суді 700 тисяч штрафу для забудовника на Стрийській

16 Грудня 2020

Візуалізація ЖК на вул. Стрийська, 45 з сайту ЛУН

Компанія «Атріум Естейт» повинна заплатити майже 711 тис. грн штрафу за порушення у сфері містобудівної діяльності. Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові на рішення суду першої інстанції, який скасував постанову про накладення штрафу.

Джерело: постанова суду від 8 грудня цього року, колегія суддів у складі Володимира Ніколіна, Віталія Затолочного і Михайла Пліша.

«Атріум Естейт» отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового комплексу на вул. Стрийській, 45 біля «Львівського автобусного заводу» три роки тому.

Весною минулого року інспекція виявила, що на об’єкті розпочали будівельні роботи без отримання відповідного дозволу. На момент перевірки вирили котлован та залили бетонну подушку. За порушення на компанію наклали штраф – 710770 грн, однак вона не погодилась з цим і пішла в суд.

Стан будівництва, скрін з сайту ЛУН

Суд першої інстанції задовольнив позов, оскільки інспекція не мала права на перевірку об`єктів будівництва, які віднесені до категорії «з значними наслідками СС3». Крім того, перевірка та розгляд справи про штраф відбулися без представника забудовника.

Суд апеляційної інстанції встановив, що директор «Атріум Естейт» знав про перевірку, і ній був присутній представник компанії, але в останній день перевірки вони не прийшли, то документи їм надіслали поштою. А на момент перевірки не було надано жодних документів, зокрема ні проєктної документації, ні експертного звіту, в яких було б визначено клас наслідків запроєктованого будівництва.

Таким чином, судді вважають, що припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, постанова про накладення є правомірними та не можуть бути скасовані. Вони постановили апеляційну скаргу Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові задовольнити.

Про компанію

ТОВ «Атріум Естейт» зареєстровано в Києві, а його власницею є Наталя Садовська. Компанія має відношення до групи «Фуршет», за даними YouControl.

Про будівництво

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», згідно з генпланом Львова, ділянка забудови − це територія громадських комплексів, центрів та об’єктів. Тут, відповідно до зонінгу Сихівського району, мали б бути магазини, торгові центри та ринки. Жодного будівництва багатоповерхівок ні генплан, ні зонінг не передбачав.

Тому для того, щоб дозволити це будівництво, міська рада використала свою улюблену схему. Суть її полягає в тому, що виконком змінює генплан та зонінг ще однією містобудівною документацією − детальним планом території. Саме детальний план змінив поточну торгову зону на територію багатоповерхової житлової забудови.

Багатоповерхівки замість садиб на Під Голоском знову стануть законними: мешканці відмовилися від позову