Лісові господарства Львівщини не хочуть витрачати гроші через Prozorro

15 Грудня 2020

Українські Карпати. Фото Наші гроші. Львів

Державні лісові господарства Львівської області майже не проводять закупівель в системі публічних закупівель Prozorro. Так, 16 лісгоспів у Львівській області публікують інформацію про витрати у 11 разів менше за один лише Великоберезнянський лісгосп на Закарпатті. Про це йдеться у дослідженні Олександра Тартачного «НеProzorri лісгоспи».

Шістнадцять лісгоспів Львівщини є держаними підприємствами і мають у використанні майже півмільйона гектарів лісів області. Хоча кожне лісове господарство працює на комерційній основі, серед їхніх зобов’язань також є охорона лісів, їхнє раціональне використання і відтворення.

Відслідкувати, на що саме витрачають кошти, які заробили на продажах лісоматеріалів, складно. Протягом 2019-2020 років 16 лісових держпідприємств Львівщини показали на Prozorro укладених угод лише на 1,73 млн грн. Серед цих коштів лише одну закупівлю провели за процедурою відкритих торгів. Це у 11 разів менше за один лише Великоберезнянський лісгосп на Закарпатті, який за аналогічний період здійснив закупівель на понад 19 млн грн.

Лісові господарства вважають, що не є замовниками і не підпадають під дію Закону України «Про публічні закупівлі». І лише, коли витрачають бюджетні кошти, повідомляють про це на Prozorro. В основному вони користуються Prozorro для участі в тендерах як учасники: продають деревину іншим установам, наприклад, для опалення.

Про те, чому лісгоспи повинні проводити закупівлі на порталі Prozorro, читайте у нашому тексті.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».