Калуська лікарня купить аналізатор на 270 тис. грн дорожче інших медзакладів міста

09 Грудня 2020

Фото умовне, джерело www.zoda.gov.ua

Районна лікарня Калуської районної ради замовила біохімічний та імуноферментний аналізатор за 988 тис. грн. Кілька місяців тому два медзаклади з того ж міста купували аналогічний товар по 720 тис. грн.

Договір 7 грудня підписали із приватною підприємицею Богданою Волковою. За контрактом замовили імуноферментний аналізатор Labline-100 австрійського виробництва. Це пристрій для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб. Зокрема його використовують для проведення експрес-тестів на COVID-19. Також його можна використовувати для біохімічних аналізів.

На інших закупівлях медзаклади України купували таке обладнання за різними цінами. Таїровський консультативно-діагностичний центр замовив аналогічний апарат за 899 тис. грн, а Ужгородська міська поліклініка — за 848 тис. грн.

Ще дешевше аналізатор обійшовся іншим бюджетним установам Калуша. У вересні Калуська міська рада придбала Labline-100 у приватної підприємиці Людмили Ніколаєнко за 718 тис. грн. А у липні Калуський міський центр первинної медико-санітарної допомоги також уклав контракт на такий апарат із Тарасом Поварчуком. Його ціна становила 720 тис. грн.

Людмила Ніколаєнко відмовилась спілкуватись з журналістом, а приватний підприємець Тарас Поварчук пояснив таку низьку ціну знижками та оптовим придбанням товару: «Я брав їх не один і в мене була дуже велика знижка, тому я мав можливість їх продати за такою ціною. Я не завищую вартість».

Також Поварчук відзначив, що ціна на таке обладнання зростає: «Останнім часом вони (аналізатори) дорожчають. Це залежить від виробника і обсягу партії, яку імпортують».

Теж саме нам підтвердили у компанії «Меділаб», яка продає лабораторне обладнання. У фірмі розповіли, що обладнання можна замовити лише на січень і його вартість росте, а тому остаточну ціну назвати наразі не можуть. За останніми даними, ціна такого аналізатора була 34 тис. доларів, тобто близько 960 тис. грн.

Про постачальника

Приватна підприємиця Богдана Волкова зареєстрована у Києві і з початку 2020 року підписала два контракти з держустановами на 1,1 млн грн. Це — вищезгаданий аналізатор та набори для ІФА-тестувань на 147 тис. грн.

«Наші гроші. Львів» намагались сконтактуватись з Богданою Волковою, однак номери, які вказані як контактні у публічних закупівлях, не обслуговуються або належать іншим людям.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Лікарня Надвірної вперше за 33 роки замінить радянський рентген-апарат