Лікарня на Закарпатті вперше за чотири роки отримає дороговартісну рентген-систему

20 Листопада 2020

Міжгірська районна лікарня замовила 16 листопада замовила рентгенівську діагностичну систему за 2,67 млн грн у ТОВ «Екна Україна». Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Медики отримають рентгенівську систему Muses 6600 китайського виробництва. Інші медзаклади досить рідко закуповують подібне обладнання. Аналогічний товар замовили у Глобинській ЦРЛ (Полтавська область), але за процедурою відкритих торгів. Глобинська лікарня опублікувала повідомлення про намір підписати договір з компанією, яка продасть рентген за 2,88 млн грн, тобто на 214 тис. грн дорожче.

Зображення рентгену з сайту praimed.ua

Закупівлю  у Міжгірській лікарні провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню пандемій коронавірусної інфекції COVID-19. Придбання такого обладнання передбачене спеціальною постановою Кабміну. Рентген доставлять до кінця 2020 року

Міжгірська районна лікарня належить до лікувальних закладів 3-ї хвилі госпіталізації пацієнтів із COVID-19.  У березні-квітні в районі не зафіксували жодного хворого, але вже у червні у медзакладі перебувало 44 пацієнти із підтвердженим діагнозом.

Це найбільша покупка лікарні за «ковідною» процедурою, а також найбільше замовлення за останні чотири роки. Всього на запобігання поширенню коронавірусу лікарня зробила 93 закупівлі (включно із вищезгаданою) на 11,8 млн грн. Також у медзакладі замовляли два апарати штучної вентиляції легень за 1,9 млн грн та 35 кисневих концентраторів за 1,83 млн грн.

ТОВ «Екна Україна» зареєстровано 9 місяців тому у Києві, а його власником є Геннадій Скиба. З часу створення фірма підписала 200 контрактів на 14,8 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.