«Автомагістраль-Південь» закатає ще 400 млн грн у 23 кілометри між Жовквою та Великими Мостами

27 Жовтня 2020

фото умовне

Служба автомобільних доріг у Львівській області за результатом відкритих торгів підписала договір із ТОВ «Автомагістраль-Південь» на поточний середній ремонт дороги Р-15 Ковель-Володимир-Волинський-Червоноград-Жовква за 402,8 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Технічним завданням передбачається, що фірма-переможець проведе поточний середній ремонт на ділянці км 137+000 – км 159+780 траси Р-15 у Львівської області. Це ділянка від міста Великі Мости до Жовкви відстанню у 22,8 км. Відтак ціна реконструкції одного кілометра дорівнюватиме 17,6 млн грн. Закінчать роботи до кінця 2020 року.

Карта об’єктів “Великого будівництва”

Ремонт траси Ковель-Володимир-Волинський-Червоноград-Жовква включений у програму «Велике будівництво» президента Володимира Зеленського.

Очікувана вартість закупівлі становила 420 млн грн, відтак, після торгів економія становить трохи більше 4%. Окрім переможця участь у торгах брало лише ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» із остаточною пропозицією всього на 3,5 тис. грн дорожчою.

Проте раніше умови проведення тендеру оскаржувало приватне підприємство «Рома». На думку компанії, тендерна документація обмежувала участь значної кількості учасників. Адже за її умовами слід було надати аналогічні договори на ремонти доріг, здійснені за останні 5 років, а вартість замовлення мала становити не менше 50% від суми закупівлі, тобто 210 млн грн. Також замовником вимагалось, щоб у компанії, яка претендує на контракт, могла показати чистий дохід не менше ніж 90% від вартості закупівлі, тобто 378 млн грн.

Такі умови скаржник вважав дискримінаційними, і підприємство «Рома» звернулось із скаргою до Антимонопольного комітету України, щоб скасувати такі вимоги.

«Згідно з умовами тендерної документації (попередньої), жодне з підприємств Західної України не змогло би взяти участь в цій закупівлі. Тобто торги пройшли би без належної конкуренції і відповідно без економії десятків мільйонів гривень», – коментував директор фірми Роман Демчина для сайту Gal.info.

Фірма успішно оскаржила дискримінаційні умови і АМКУ зобов’язав Службу автомобільних доріг змінити умови тендеру. Проте з невідомих причин компанія все одно не взяла в ньому участь, і конкурентами залишились лише дві фірми.

ТОВ «Автомагістраль-Південь», як і конкурент в цій закупівлі, «Онур», належать до так званого «картелю» автопідрядників. Ці компанії та низка інших є членами Національної асоціації дорожників України (НАДУ). Це об‘єднання фірм отримує переважну більшість держзамовлень від Укравтодору.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» зареєстроване в Одесі, а його бенефіціарами зазначено Валерія Короткова та Олега Наливанного. За інформацією сайту «Наші гроші», фірму «Автомагістраль-Південь» контролює бізнесмен Олександр Бойко. Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Колишній президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. У свою чергу керівник Укравтодору Олександр Кубраков і його колишній радник Юрій Голик у 2020 році пролобіювали нову тендерну документацію, завдяки якій найбільші закупівлі допускаються майже виключно члени НАДУ. Наразі вони виграли в системі Укравтодору понад 75% тендерів, оголошених цього року за новими правилами.

«Автомагістраль-Південь» фігурує у десятках кримінальних проваджень про «відкати» працівникам Укравтодору, про завищення цін на будматеріалів та підроблені акти виконаних робіт на роботи по найбільшим трасам України.

З початку 2020 року «Автомагістраль-Південь» підписала 61 контракт на 17,1 млрд. грн.