Івано-Франківська лікарня переплатить близько 100 тис. грн за пристрій для проведення ІФА-тестів

08 Вересня 2020

Міська клінічна лікарня №1 Івано-Франківської міськради 28 серпня підписала договір із приватною підприємицею Світланою Ліснічук на закупівлю імуноферментного аналізатора за 358 тис. грн. Про це стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro.

За договором, замовили імуноферментний аналізатор моделі ImmunoChem. Це пристрій для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб. Комплект складається із аналізатора моделі ImmunoChem-2100, пристрою для промивки, це – мікропланшет ImmunoChem-2600 та пристрою для струшування та інкубації – ImmunoChem-2200 або ж лабораторний шейкер.

Окрім власне комплекту ІФА-аналізатора придбали також і додаткове обладнання – набори для тестування на антитіла для коронавірусу та гепатиту. Зазвичай їх купують по 3,2 та 1,5 тис. грн відповідно. Їх замовили 8 упаковок, отож середня вартість такої кількості реагентів 24 тис. грн.

Також придбали три дозатори різних типів, ціна яких теж становитиме близько 25 тис. грн та низку іншого дрібного устаткування (голки, наконечники, фільтрувальний папір і т. д.), вартість якого не перевищуватиме 10 тис. грн.

Тобто ціна самого аналізатора орієнтовно становила 300 тис. грн. Аналіз інших закупівель демонструє, що медичні заклади купують таке обладнання за дуже різними цінами. Наприклад, на Вінничині – Липовецька лікарня купувала такий товар по 270 тис. грн, а центр первинної медико-санітарної допомоги у Іллінцях придбав за 240 тис. грн. Аналогічний заклад у смт. Чернівці – по 218 тис. грн. А ще дешевше таке обладнання обійшлось Люборській центральній лікарні (Житомирська область) – 200 тис. грн.

У мережі ціни на аналізатори також різняться, а у багатьох постачальників товар наразі відсутній. У компанії «Інтермедика» нам підтвердили ціну комплекту у 197 тис. грн. Щоправда, товар буде доступним лише з жовтня.

Під час підготовки цього матеріалу журналіст намагався отримати коментар Світлани Ліснічук щодо вартості обладнання, однак не зміг зв’язатись із приватною підприємицею за телефоном, який вказаний як контактний.

Приватна підприємиця Світлана Ліснічук прописана у Києві, державні замовлення почала отримувати з листопада 2019 року. З того часу Ліснічук підписала 10 контрактів на 3,82 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.