Додаткова лікарня для прийому хворих на коронавірус в Червонограді отримає висококласні швейцарські апарати ШВЛ

06 Серпня 2020

Апарат штучної вентиляції легень Hamilton-C1 (фото: hamilton-medical.com)

Червоноградська центральна міська лікарня 30 липня замовила чотири апарати штучної вентиляції легень (далі – апарат ШВЛ) Hamilton-C1 на 2,82 млн грн. Товар поставить ТОВ «Ксенко» протягом десяти днів з моменту заявки замовника.

Hamilton-C1 – це компактний переносний апарат ШВЛ високого класу швейцарського виробництва «Hamilton Medical». Його можна використовувати і в лікарні, і за її межами завдяки потужному акумуляторові та незалежності від кисневих балонів та компресорів.

Згідно з угодою, один такий апарат коштує 705 тис. грн, і приблизно за такою ж ціною товар купують інші медичні заклади. Наприклад, також по 705 тис. грн апарат замовили Волинська обласна клінічна лікарня та Кропивницька дитяча міська лікарня. Дещо дорожче, по 743 тис. грн, товар отримає Одеська міська лікарня №5.

Поточну закупівлю проводили за конкурсною процедурою відкритих торгів. Єдиним конкурентом фірми «Ксенко» на торгах було ТОВ «Укр діагностика», яке також спеціалізується на продажі медичного обладнання. Під час аукціону учасники не знижували своїх пропозицій, хоча ціна фірми «Ксенко» була на 81 тис. грн дешевшою.

Компанія «Ксенко» зареєстрована 2014 року в Києві, її власницею є киянка Оксана Грейц. Підприємство продає апарати штучної вентиляції легень, здебільшого моделі Hamilton-C1, Hamilton-C3 та Hamilton-C6. Протягом 2019-2020 років воно отримало державних замовлень на 458 млн грн, в основному на поставку медичного обладнання.

Фірма «Ксенко» є абсолютним лідером з постачання медичних товарів у Львівській області. Протягом березня-червня вона підписала «ковідних» договорів на 42 млн грн, тобто чверть усіх замовлень в області.

Окрім апаратів ШВЛ підприємство постачало й інше обладнання, наприклад, аспіратори, монітори пацієнта. Два найбільших договори фірма підписала із Клінічною лікарнею швидкої медичної допомоги Львова. На сьогодні вони виконані, медики отримали 10 апаратів Hamilton.

Нагадаємо, Червоноградську центральну міську лікарню в кінці червня додали до переліку закладів для прийому хворих на коронавірус. Однак закупівлі за спрощеною процедурою звітування (COVID-19) медики проводять ще з кінця березня. В основному це дрібні замовлення на загальну суму 5,17 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.