Лікарні Івано-Франківської області замовили ліків від COVID-19 на майже 25 млн грн

21 Липня 2020

фото: economictimes

З початку оголошення пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 лікарні Івано-Франківської області за спеціальною процедурою звітування уклали 151 угоду на придбання медикаментів для лікування кононавірусної інфекції на загальну суму 24,7 млн грн. Про це свідчать дані порталу електронних закупівель Prozorro.

За даними Prozorro, найбільше ліків від 20 березня до 20 липня поточного року замовила Івано-Франківська міська клінічна лікарня №1, яка уклала 28 угод на 4,88 млн грн. Лікарня визначена як опорна лікарня для лікування хворих на COVID-19. Тут загалом є 240 ліжкомісць, а при потребі можуть додати ще 40 інфекційних. У лікарні є чотири апарати для штучної вентиляції легенів.

Ще 21 угоду на 4,22 млн грн уклала Центральна міська клінічна лікарня, яка також є опорною і має 470 місць для хворих та 7 апаратів ШВЛ.  А Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад закуповували ліки лише за чотирма угодами, але на суму 2,96 млн грн. Ця лікарня, як і попередні, є опорною. За даними Національної служби здоров’я України, тут є 465 ліжко місць та 50 додаткових за потреби. В лікарні відсутні апарати штучної вентиляції легенів. Але 26 червня тут уклали угоду на придбання апарату ШВЛ Ювент-А за 649,3 тис. грн.

Ліки купували не лише лікарні, але й, наприклад, департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, який купив медикаментів на 0,9 млн грн. Найбільш активно лікарні Івано-Франківщини закуповували ліки у червні, коли уклали 44 угоди на 7,09 млн грн. У липні вже уклали 33 угоди на 7,18 млн грн.

 Основним постачальником медикаментів для лікарень Івано-Франківської області стали місцеві товариства «Укрмедекспорт» та «Іва-Фарм». Ці підприємства продали лікарням ліків на 4,23 та 4,18 млн грн відповідно.

Крім того, медичні заклади області придбали систем тестування для виявлення коронавірусної інфекції  на суму 5,04 млн грн. Для придбання реагентів до 20 липня було укладено лише чотири угоди – з них одна в червні, а решта – в липні.

У червні Івано-Франківський обласний перинатальний центр придбав набір реагентів для проведення ПЛР-тестування та для проведення дослідження методом ІФА на загальну суму лише 14,8 тис. грн. Решту угод уклав Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ. Відтак, центр за спеціальною процедурою закупівлі підписав договорів на придбання 1284 наборів для ПРЛ-тестування за 5,02 млн грн.  Найбільшою була закупівля 10 липня, коли Центр купив у приватного підприємця Ярослава Леськіва 750 ПЛР наборів для детекції РНК-коронавірусу.