«Тимчасово не працює»

У Львівській міськраді забули вносити в реєстр інформацію про скасовані чи зупинені містобудівні умови
17 Липня 2020

Вже рівно три роки, як Львівська міськрада веде реєстр виданих містобудівних умов та обмежень, який станом на середину липня містить інформацію про майже 720 виданих МУО у Львові. Водночас цей реєстр містить лише дві відмітки про їхнє скасування чи зупинку дії, хоча насправді таких випадків в місті було значно більше. Після того, як ми звернулись в міськраду за коментарем, там пообіцяли внести всі зміни.

***

Реєстр містобудівних умов та обмежень Львівської міськради повинен містити інформацію про всі містобудівні, видані з літа 2017 року. І не тільки – в цьому реєстрі потрібно зазначати, якщо дію містобудівних призупинили або ж і взагалі скасували. У такому вигляді інформацію легко аналізувати забудовникам, архітекторам та журналістам, – це також допомагає покупцям житла під час перевірки забудови.

Наприклад, ви хочете придбати квартиру у новобудові, яка лише зводиться, – заходите в реєстр і там одразу видно, чи відбувались якісь дії із містобудівними. Якщо вони зупинені – то це підстава проаналізувати причини зупинки. А якщо й скасовані – то взагалі передумати з покупкою там. Якщо інформації не має в реєстрі – то доводиться або писати запити, або аналізувати всі таблиці архбудінспекції.

«Перш за все, актуальні дані в реєстрі МУО – це зручність в отриманні інформації», – каже юрист з містобудівного права Юрій Брикайло.

Такі реєстри по всій країні ведуть органи містобудування та архітектури. Згідно із наказом Мінрегіонбуду, внесенню в реєстр підлягають всі, без винятку, надані містобудівні умови та обмеження, а також інформація щодо внесення змін до них, скасування або зупинення. Доступ до реєстрів безкоштовний – ці дані мають «висіти» на сайтах рад.

У випадку скасування МУО не пізніше п’яти робочих днів з дати скасування або отримання уповноваженим органом містобудування та архітектури такого документа мають внести зміни в реєстр.

«Наші гроші. Львів» порівняли дані реєстру МОУ Львова із таблицями, які щомісячно публікувала архбудінспекція, і виявилось, що у Львівській міськраді фактично не показують скасування чи зупинку містобудівних. На момент підготовки матеріалу там було вказано лише два таких випадки.

Насправді лише з 2019 року обласна архбудінспекція приймала понад двадцять таких рішень.

Ми скерували запит до міськради із списком скасованих МУО, однак там повідомили, що ведуть реєстр як треба – вносять інформацію про зупинку чи скасування містобудівних. Лише в телефонній розмові головний архітектор міста Антон Коломєйцев щиро визнав: «Насправді ви вказали на болюче місце». А також пообіцяв, що реєстр міститиме актуальну інформацію.

Що не вказано в реєстрі?

У вересні 2019 року виконком Львівської міськради дозволив збудувати житлову багатоповерхівку на вулиці Кордуби, 2а, неподалік «Галичфарму» і одразу двох львівських парків: Високого замку і Знесіння. Тоді у медіа опублікували проєкт будови, і це мала бути бо 4-поверхівка максимальною висотою в 15 метрів.

У реєстрі Львівської міськради ці МУО і досі вказані як чинні, хоча ще в грудні минулого року обласна архбудінспекція скасувала їх, і станом на початок липня їхню дію не відновлювала.

Причиною стало те, що ділянка розташована в санітарно-захисній зоні підприємств, де житло будувати не можна.

Ці містобудівні не єдині, що були скасовані інспекцією. З початку 2019 року Департамент Держархбудінспекції у Львівській області скасував і не поновив дію близько десяти містобудівних умов та обмежень, виданих Львівською міськрадою з порушеннями.

Наприклад, у списку скасованих є дві історії, про які розповідали «Наші гроші. Львів».

Рік тому ми написали, як на десяти «сотках» землі на схилі, серед приватних будинків в районі Замарстинівської дозволили будівництво багатоквартирного будинку. На вулиці Заозерній, 37 мали звести будинок вищий, аніж дозволяв зонінг, а відсоток забудови значно перевищував норми.

Початок робіт на Заозерній, фото “Наші гроші. Львів” станом на кінець березня 2019 року

Інспекція підтвердила, що відсоток забудови перевищено (50,2% замість допустимих 36%), а тому містобудівні скасували.

85-річна Степанія Гладун, яка зареєстрована в сусідній Івано-Франківській області і яка отримувала містобудівні, з цим не погодилась і звернулась до суду. Розгляд справи ще триває, а наступне засідання відбудеться 21 липня.

Ще одна минулорічна історія про те, як у Львові віддали комунальну землю під будівництво медцентру, а потім дозволили там збудувати житло. Йдеться про землі біля Львівського обласного центру служби крові на вулиці Пекарській.

Вигляд будівництва з вулиці Пекарської (фото Наші гроші. Львів, 2019 рік)

Влітку минулого року виконавчий комітет Львівської міськради видав там ще одні містобудівні умови та обмеження – на реконструкцію існуючого гаража на громадські приміщення, автомобільну стоянку і квартири на верхніх поверхах. Таким чином їм дозволили добудувати ще одну секцію висотою 30 метрів. 

Інспекція повідомила «Наші гроші. Львів», що скасувала містобудівні, оскільки тут можна будувати лише на висоту в 15 метрів, крім того, у містобудівних не вказали відсоток забудови. Це рішення також оскаржують в судах.

Суд першої інстанції у квітні цього року позов задовольнив і скасував рішення інспекції, оскільки вона нібито не довела невідповідність МУО вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Рішення ще не вступило в силу, бо інспекція подала апеляційну скаргу.

Водночас також є один випадок, коли архбудінспекція програла вже і в першій, і в другій інстанції. Це будівництво багатоквартирного житлового будинку замість магазину на вулиці Морозній, 29 у Сихівському районі Львова. Інспекція виявила, що під час видачі містобудівних цільове призначення ділянки було для ринкової інфраструктури, а не під житло. Перевищили і відсоток забудови ділянки, і не передбачили всі потрібні прибудинкові майданчики та автостоянки.

Багатоповерхівки і навіть садочок

Крім згаданих вище випадків, минулоріч архбудінспекція скасувала дію ще двох МУО на багатоповерхівки. Це будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків «Східний пагорб» на вулиці Малоголосківській і багатоповерхівки у Скнилівському провулку.

В першому випадку – порушили вимоги зонінгу щодо допустимого відсотку забудови, в другому – дозволили будівництво в зоні Ж-1 (індивідуальна житлова забудова) на ділянці, що була надана як присадибна.

Скасували містобудівні також на дошкільний навчальний заклад на Тернопільській. Лише нещодавно ми написали, як АМКУ оштрафував девелопера за поширення неправдивих відомостей стосовно будівництва житлового кварталу на вул. Тернопільській, 21. Там спочатку мав бути квартал із шести житлових будинків. Простір між будинками залишався вільним і був призначений для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Зліва проєкт 2014 року, справа – 2017 року

Однак потім збільшили кількість будинків, а у 2018 році виконком видав також містобудівні на дитячий садочок. Як повідомляв Zaxid.net, оскільки на ділянці, де раніше планували звести дитсадок, вже стояли багатоповерхівки, спорудити дошкільний заклад вирішили на місці майбутнього дитячого майданчика, що викликало спротив покупців житла.

***

У коментарі «Наші гроші. Львів» головний архітектор міста Антон Коломєйцев запевнив, що в управлінні є інформація про скасовані МУО, однак перед внесенням даних в реєстр ще скерують листи до забудовників, щоб дізнатись актуальну інформацію про оскарження рішень архбудінспекції в судах. 

Підготували за підтримки МФ Відродження