Медики обласної швидкої допомоги отримають два нових автомобіля для виїздів до пацієнтів з підозрою на COVID-19 (додано коментар)

06 Липня 2020

Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф 2 липня замовив два спеціалізовані автомобілі швидкої допомоги за 3,92 млн грн. Транспорт доставить ТОВ «Автоспецпром» протягом трьох місяців після попередньої 50% оплати.

Згідно з угодою, медики отримають два автомобілі швидкої медичної допомоги на базі шасі Citroen Jumper типу В. Один такий автомобіль коштує 1,96 млн грн.

Автомобіль швидкої допомоги на базі Citroen Jumper типу B (фото: офіційний сайт постачальника «Автоспецпром»)

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Нагадаємо, Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф також залучений до боротьби з коронавірусною інфекцією. Тут працюють спеціальні бригади, які виїжджають на виклики людей.

Один замовлений медиками автомобіль укомплектований самозавантажувальними ношами, платформою для приймання нош та спеціальним кріслом для перенесення пацієнта. Тут передбачене обладнання для іммобілізації та перенесення: три види нош, комплект вакуумних шин, вакуумний матрац, комплект комірців для іммобілізації шийного відділу хребта та витяжна плита для спинного відділу хребта.

Для підтримки дихання пацієнта в автомобілі буде кисневий балон на 2 тис. літрів, портативний кисневий балон на 400 літрів та портативний відсмоктувач. А також – дихальні мішки, ларингоскопи для обстеження гортані та ручний медичний аспіратор.

До комплектації «швидкої» також входить обладнання для діагностики: сфігмоманометр – апарат для вимірювання кров’яного тиску, портативний монітор пацієнта, глюкометр для вимірювання рівня глюкози в крові. Обладнання для першої медичної допомоги − дефібрилятор у випадку порушення серцевої діяльності, небулайзер для інгаляційної терапії, електрокардіограф, шприцевий насос, одноразова система для вливання розчинів та відповідний нагрівач.

У обладнання автомобілю також входять стандартні речі, як-от електронний термометр та діагностичний ліхтарик, санітарні сумки, сумка-термоконтейнер, контейнери та мішки для медичних відходів.

Постачальник «швидких» для львівських медиків «Автоспецпром» зареєстрований 2012 року в Київській області. Власником половини компанії є киянин Володимир Фісталь, інша частина фірми належить дочірньому підприємству «Регіон 2002». Компанія належить до групи братів Володимира та Германа Фісталів, основним напрямком якої є виробництво та продаж медичних товарів (ТМ Medicare®) і медичного обладнання, зазначає YouControl.

Протягом 2019-2020 років фірма отримала замовлень на 968 млн грн, з яких лише 5,8 млн грн – у Львівській області (враховуючи поточну угоду).

Компанія «Автоспецпром» фігурує в цьогорічному кримінальному провадженні щодо недобросовісної поставки 42 автомобілів швидкої допомоги у Тернопільській області. Слідчі зазначають, що фірма з порушеннями переобладнала вантажівки Citroen Jumper під автомобілі швидкої допомоги, а посадовці обласної ради перерахували за них кошти. Порушення переоснащення «швидких» стосувалися сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ. Провадження відкрили за ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання службовим становищем.

У неякісній сертифікації автомобілів фірму підозрюють і в Запорізькій області, де два роки тому відкрили відповідне кримінальне провадження.

Після публікації в компанії «Автоспецпром» запевнили, що їхні «швидкі» відповідають вимогам українського законодавства. А «обидва кримінальні провадження базуються на припущенні про те, що компанія нібито всупереч ДСТУ 7032 переобладнало у «швидкі» вантажні автомобілі. Хоча чинне українське законодавство не містить жодних вказівок чи обмежень щодо типів шасі, на базі яких можуть бути вироблені автомобілі швидкої допомоги».

«Майже 10 років тому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 590 від 27.12.2010 з метою гармонізації з європейським законодавством до ДСТУ 7032 були внесені зміни, – повідомила компанія. –  Зокрема, з ДСТУ 7032 був видалений національний відхил від європейського стандарту DIN EN 1789 – вимога виробляти «швидкі» на базі автомобілів класу М1 (легкові автомобілі) за класифікацією ЄЕК ООН. Такий крок, серед іншого, був обумовлений тим, що більшість автомобілів класу М1 за класифікацією ЄЕК ООН не відповідають ДСТУ 7032 за іншими показниками – габаритними розмірами салону, вантажопідйомністю, тощо. У всьому світі «швидкі» створюються на базі стандартного шасі фургонів або навіть легких вантажівок, як, наприклад у США. Адже вантажопідйомність є одним з найважливіших характеристик машини, в якій потрібно розмістити значну кількість медичного обладнання і від чотирьох до шести осіб».