Прокуратура судиться з депутатом Козловським про повернення двох ринків у комунальну власніть

18 Червня 2020

Григорій Козловський з донькою (джерело: Instagram)

Прокуратура Львівської області звернулась до суду з позовом про скасування незаконної реєстрації права власності на два львівських ринки «Винниківський» та «Підзамче», яке у вересні 2019 року було оформлено на ТОВ  «Дари Львівщини». Власницею підприємства є Софія Максимець, донька депутата Львівської міської ради Григорія Козловського. Прокуратура також позивається про витребування цього майна з приватної власності.

«Судимося за повернення у власність міста ринків. На цей раз встановили, що без будь-яких правових підстав передано у власність одному із ТзОВ два ринки: «Винниківський» (14 об’єктів) «Підзамче» (15 об’єктів), які згодом були передані підприємством у іпотеку іншим юридичним особам. За оцінками експертів, вартість нерухомості складає понад 21 млн грн, а загальна площа – більше 2 тис кв.м. З’ясували, що реєстрація на ці майнові комплекси була здійснена на підставі документів, які не є підставою для набуття права власності», – написала прокурорка Львівської області Ірина Діденко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, як раніше писали «Наші гроші. Львів» у розслідуванні «Козловський виходить на ринок», майно двох ринків з 2001 року орендувало ТОВ «Дари Львівщини». У липні одноосібною власницею товариства стала донька Григорія Козловського Софія Максимець, восени орендовано комунальне майно стало приватною власністю. Земля, на якій розташовані ринки, також належить місту, однак перейшла у постійне користування фірми.

Реєстрацію здійснили державні реєстратори КП «Реєстрація майна та бізнесу». Це комунальне підприємство було засноване Винниківською міською радою. Як з’ясували правоохоронці, реєстратори діяли незаконно, оскільки не мали документарних підстав для перереєстрації власності. Після цієї перереєстрації, нова власниця віддала майно обох ринків в іпотеку своєму батькові Григорію Козловському та його адвокату та бізнес-партнеру Олексію Різнику за 23 млн грн.

Розслідування цієї справи розпочалось у січні 2020 року, після звернення Управління комунальної власності Львівської міської ради до поліції. На сьогодні відкрито два кримінальних провадження.

Управління комунальної власності також звернулось зі скаргою до Офісу протидії рейдерства на дії реєстраторів та нотаріуса, яка посвідчила договір іпотеки. Розгляд скарги відбувся ще 13 травня, але як стало відомо пізніше 27 травня управлінню було відмовлено задоволені скарги. 10 червня Офіс ще раз розглянув скаргу про львівські ринки, цього разу звернувся міський голова Львова Андрій Садовий. Результат розгляду наразі невідомий.

Судовий розгляд позовів прокуратури повинен відбутися у Господарському суді Львівської області 13 та 20 липня 2020 року.