Київська фірма та її колишній менеджер позмагались за постачання костюмів для львівських студентів-рятувальників

19 Травня 2020

Зображення ілюстративне. Джерело: Вінницька міська рада

Пов’язані ТОВ «Торнадо» та підприємець Андрій Осьмак розіграли закупівлю літніх повсякденних костюмів для Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Обидва конкуренти мають спільних працівників. Про це свідчать подані на інші торги довідки, де вони вказують однакових кравців, технологів та завідувачів виробництва.

Крім того, у своєму резюме на Work.ua за 2018 рік Андрій Осьмак вказав, що працював у ТОВ «Торнадо» начальником відділу виробництва протягом 2003-2016 років.

Під час аукціону учасники не знижували своїх пропозицій, однак ціна фірми «Торнадо» була на 2,6 тис. грн дешевшою – в результаті вона перемогла. При цьому підприємець Андрій Осьмак завантажив на торги лише дві довідки – свідоцтво платника єдиного податку та витяг з відповідного реєстру.

Згідно з поточним договором, компанія «Торнадо» поставить Львівському університетові життєдіяльності 150 комплектів літніх повсякденних костюмів. У один комплект входить куртка з логотипом «Рятувальник» та штани. Сума їхнього замовлення становить 244 тис. грн, тобто один такий костюм придбають за 1,6 тис. грн.

При цьому в інших областях літні повсякденні костюми для рятувальників купують значно дешевше. В основному ціна на них коливається від 840 до 1,4 тис. грн залежно від регіону.

Наприклад, вище професійне училище Львівського державного університету життєдіяльності у Вінниці замовило такі ж костюми у ТОВ «Тезаурус» по 930 грн. Рятувальники Івано-Франківської області замовили їх по 840 грн, Сумської області купили по 936-1010 грн за комплект, Дніпропетровської області – по 960 грн, а от Рівненської області – вже по 1,3 тис. грн.

У Львівській області ціни вищі, аніж в інших областях. Наприклад, 18 державна пожежно-рятувальна частина замовила такі комплекти по 1 380 тис. грн, а 21 пожежно-рятувальна частина придбала їх по 1 320 грн.

Підприємець Андрій Осьмак та компанія «Торнадо» зустрічаються на торгах вже 14 разів, починаючи з 2018 року. Лише протягом травня вони поділили 13 млн грн на закупівлях одягу для поліцейських та рятувальників. В основному на торгах виграє компанія «Торнадо», однак, на відміну від поточної закупівлі, Андрій Осьмак подає на тендери більше документів.

Фірма «Торнадо» працює на ринку з 2001 року, зареєстрована у Києві. Її власниками є Олександр Васильченко та Валерій Коник, яким також належить частина ТОВ «Торнадо Зіз».

Компанія «Торнадо» виробляє та продає спеціальний одяг та взуття для військових, поліцейських та охоронців, а також засоби захисту для працівників підприємств. Протягом 2019-2020 років фірма отримала замовлень на 327 млн грн, вона є постійним постачальником одягу для Міністерства оборони України.

Андрій Осьмак зареєстрований як підприємець 2002 року в Києві. Протягом 2019-2020 років він отримав замовлень на 457 тис. грн.