Fact-сheck: Фото російських лікарень видають за українські

Одна з фотографій зроблена ще в 2009 році. І це лікарня в місті Барнаул (Росія), коли під час сильних морозів туди потрапило багато пацієнтів з обмороженням. 
30 Березня 2020
30 Березня 2020

Українські лікарні не ідеальні. Їх треба ремонтувати. Але ось ці фотографії не були зроблені в українських лікарнях. Насправді це фотографії з Росії, та ще й дуже давні.

Як знайти джерело фотографій? Це дуже просто. Перейдіть на сайт Tineye та завантажте фотографії по черзі. Сервіс покаже, де вперше вони з’явилися онлайн. А далі знайти автора, дату та місце – це справа однієї хвилини.

Наприклад, перша фотографія, де люди лежать просто в коридорі, була опублікована ще в 2009 році агентством Reuters. І це лікарня в місті Барнаул (Росія), коли під час сильних морозів туди потрапило багато пацієнтів з обмороженням. 

Завдяки цьому сервісу ви також дізнаєтесь, що фотографія з бабусями має як мінімум шість років. Кілька хвилин і вже відомо, що ця лікарня всюди згадується як медзаклад в Бояркино за 70 км від Москви. Відомо, що в 2013 році цю лікарню почали ремонтувати.

Фотографія з порожнім ліжком має понад п’ять років, зроблена в дитячому інфекційному відділенні міської лікарні в місті Електросталь (також Росія) та опублікована на сайті mreporter.ru. Зараз це фото недоступне через проведений редизайн сайту, однак при перепублікаціях збереглися вотермарки та лінки на статтю.

Цю брехливу публікацію поширили понад 8 тисяч разів, однак в коментарях багато хто помітив фейк. Тільки цим і тішимось.

Надсилайте нам сумнівні публікації та повідомлення для перевірки: lviv@nashigroshi.org.

Підписуйтесь на наш:

👉 Facebook 

👉 Telegram

👉 Twitter