Суд дозволив не зносити два поверхи скандальної багатоповерхівки на Лукаша

27 Березня 2020

Львівський окружний адміністративний суд дозволив не зносити два зайвих поверхи скандальної багатоповерхівки на Лукаша, 1 у Львові.

Львівський окружний адміністративний суд  визнав протиправними та скасував приписи Державної архітектурної будівельної інспекції у Львівській області щодо призупинення будівництва та знесення двох поверхів новобуду на вулиці Лукаша, 1.

Йдеться про 17-поверхову будівлю, розташовану в межах історичного ареалу Львова біля студентського містечка «Львівської Політехніки». Вперше про конфлікт між мешканцями та забудовником медіа написали ще у 2011 році. Тоді в міській раді стверджували, що будівництво є абсолютно не законним, а власник отримував дозвіл лише на спорудження особняка.

Проте згодом виявилось, що ще у 2006 році виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво тут 15-поверхового житлового будинку з торговими приміщеннями та стоянкою для автомобілів. Дозвіл на проєктування отримала непублічна львівська бізнесменка Віра Вольф. Їй належить низка туристичних, торгівельних та будівельних компаній у Львові, зокрема, туристична агенція «Планета-Експрес», ресторан «Деліс» у Стрийському парку та ПП «Компанія Будінвестмент».

Підписав це рішення секретар ради Зіновій Сірик, який на той час був в.о. міського голови Львова. Позитивний експертний висновок «щодо міцності, надійності довговічності, експлуатаційної безпеки» надала й філія державного підприємства «Укрдержбудекспертиза». Відтак у 2008 році Віра Вольф отримала перший дозвіл від ДАБІ у Львівській області на будівництво. У 2011 році проєкт відкоригували, а через рік обласна ДАБІ видала повторний дозвіл.

Тоді ж мешканці району вперше публічно виступили проти майбутньої багатоповерхівки. А у 2015 році році державна архітектурно-будівельна інспекція у Львівській області почала  вимагати знести два зайві поверхи, оскільки замість  погоджених 15 поверхів тут побудували 17.

Ця справа перебуває в судах вже п’ять років. В першій інстанції справу розглядають вдруге, оскільки Верховий суд направив її на новий розгляд. І тепер Львівський окружний адміністративний суд скасував приписи ДАБІ щодо зупинення будівельних робіт та знесення 16 і 17 поверхів.

Суддя зазначив, що твердження інспекторів ДАБІ про невідповідність проєктної документації законодавству та вихідним даним безпідставне, оскільки вони самі ж погодили її перед наданням дозвільних документів.

Крім того, на переконання суду, забудовник не порушив поверховості будівлі, звівши замість 15 поверхів 17 – ці два поверхи були передбачені під технічний поверх та котельню. Технічний поверх під час визначення поверховості не рахують, а котельня може бути прибудована тільки над ним. При цьому жодних обмежень щодо площі чи висоти самого технічного поверху немає, ці показники визначають індивідуально.

Також, на думку судді, висота 57 метрів цієї будівлі не суперечить законодавству. На момент видачі дозвільних документів, архітектурно-планувальне завдання не встановило обмежень щодо висотності,  лише − щодо поверховості будинку. А умовна висота 46,5 метрів, вказана в експертному звіті, не враховувала висоти останнього поверху, технічного поверху та приміщення дахової котельні.

Публікація підготовлена за підтримки МФ Відродження