Міська рада планує видати дозвіл на будівництво багатоповерхівок на Сихові із порушенням генерального плану

11 Грудня 2019

Управління архітектури та урбаністики ЛМР оприлюднило проєкт детального плану території, обмеженої вулицями Соняшниковою, Сихівською та залізничними коліями. Детальний план охоплює територію площею понад 10 га, де здебільшого садибна забудова та колишня насосна станція «Львівводоканалу».

Власником насосної станції сьогодні є ПП «Корт-Сервіс», яке й збирається вести нове будівництво. Підприємству належить ділянка площею 0,8 га, а у липні поточного року депутати ЛМР надали підприємству дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою ділянки за адресою вул. Соняшникова, 32.

Приватне підприємство планує звести три будинки на 9-16 поверхів, а також офісні приміщення із багаторівневим паркінгом. Детальний план також передбачає реконструкцію вулиці Лірницької та прокладення велодоріжок на Лірницькій та Соняшниковій.

Місце майбутнього будівництва на проєкті детального плану території

Однак проєктований детальний план суперечить основним містобудівним документам. Зокрема, згідно з генеральним планом, ця територія належить до земель комунальних підприємств. А згідно із зонінгом, це зона КС-5 – територія санітарних об’єктів. Будівництво житла тут не передбачено. Тому змінити зонування території планують саме детальним планом.

На місці, де планують будувати офіси, детальним планом передбачається змінити функціональне призначення на зону Г-2 (торгово-ділові зони місцевого значення). А місце, де планують збудувати будинки, віднесуть до зони Ж-5 – змішаної малоповерхової та багатоповерхової забудови. Варто зазначити, що навіть така зміна не передбачає будівництво 16-поверхівок, адже у цій зоні можна будувати лише до 35 метрів, тобто близько 10 поверхів.

Місце майбутнього будівництва на генеральному плані Львова

Нагадаємо, що змінювати зонування детальним планом незаконно. Чимало незаконних детальних планів були скасовані після звернень до суду, про що також писали «Наші гроші. Львів». Зараз детальний план винесений на ознайомлення для громадського слухання.

ПП «Корт-Сервіс» зареєстроване у Львові, а його власником є Оксана Заверуха.