Добазарились

Виконком дозволив будівництво житлового комплексу на території, яка передбачена для торгівлі
06 Грудня 2019

На місці потенційних торгових центрів біля «Львівського автобусного заводу» зводять житловий комплекс. Це будівництво стало можливим завдяки улюбленій схемі виконкому, коли будь-яку територію можна змінити на зону для багатоповерхівок. Додаткова іронія ситуації в тому, що житлове будівництво тут буде вести компанія, пов’язана з власником торгової мережі «Фуршет»

***

Рік тому, в листопаді, виконком видав містобудівні умови та обмеження фірмі «Атріум Естейт» на будівництво житлового комплексу на вул. Стрийській, 45 біля «Львівського автобусного заводу».

Тут будуть багатоповерхівки висотою 35,5 метрів з підземним паркінгом. Наразі на території зводять дві секції, а планують − вісім.

Візуалізація будівництва (зображення з сайту Zaxid.net)

Згідно з генпланом, ділянка майбутнього будівництва − це територія громадських комплексів, центрів та об’єктів. Тут, відповідно до зонінгу Сихівського району, мали б бути магазини, торгові центри та ринки. Жодного будівництва багатоповерхівок ні генплан, ні зонінг не передбачав.

Г-6 – торговельні зони. Призначаються для розташування магазинів, торговельних центрів, ринків

Тому для того, щоб дозволити це будівництво, міська рада використала свою улюблену схему. Суть її полягає в тому, що виконком змінює генплан та зонінг ще однією містобудівною документацією − детальним планом території. Саме детальний план змінив поточну торгову зону на територію багатоповерхової житлової забудови. Усе для того, «щоб покращити соціальну інфраструктуру, безпеку та рівень життя навколишніх кварталів».

Однак детальний план не повинен суперечити ні зонінгу, ні генплану, а тим паче  − змінювати їх.

«Детальним планом території зонінг можна змінити тільки в Нарнії. Якщо за зонінгом територія є зоною Ж-2, значить потрібно прописати тільки те, що дозволено будувати в зоні Ж-2. Якщо хтось хоче змінити зону, тоді потрібно вносити зміни в генплан. Тільки це вже інша процедура», − раніше пояснював кандидат технічних наук, експерт з містобудівної документації Михайло Габрель.

Перевантажений житлом район

Натомість міська рада має інше бачення щодо законності детальних планів. Раніше колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявляв, що змінювати зонінг детальним планом − це «позиція Львівської міської ради».

До цієї думки дослухаються й члени виконкому, хоча активісти неодноразово заявляли їм про незаконність детальних планів. Зокрема, й того, яким дозволили будівництво на вул. Стрийській, 45.

«Ми обговорювали це питання. Позиція головного архітектора та юридичного департаменту залишилася незмінною. Тому, спираючись на думку фахівців, виконком затвердив відповідне колегіальне рішення», – пояснив «НГ. Львів» член виконкому, заступник мера з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків.

Детальний план території в районі вул. Стрийської затвердили в грудні 2017 року. Перед цим його також виносили на архітектурно-містобудівну раду, на якій «за» проголосувало 11 членів, а утрималось − 10. В основному члени містобудівної ради обговорювали технічні моменти, як-от кількість паркомісць. Однак архітектор Олександр Ярема наголосив, що проектований район забудови перевантажений житлом, при цьому там немає офісів.

Попри те, що міська рада вважає свої детальні плани законними, львів’яни успішно оскаржують їх в суді. «Наші гроші. Львів» вже писали про те, що мешканці ОСББ «Малоголосківська 8Д» в жовтні цього року оскаржили рішення про внесення змін до детального плану території в районі Під Голоском.

Фуршет і Баленко

Партнером будівництва на вул. Стрийській, 45 є ТОВ «Галжитлобуд». Ділянка, на якій будують майбутній житловий комплекс, − розташована на території колишнього «Львівського заводу гідромеханічних передач». Ці землі фірма «Атріум Естейт» отримала в оренду в листопаді 2018 року. Тут компанія орендує ще дві ділянки, цільове призначення яких − для будівництва будівель ринкової інфраструктури та для іншої житлової забудови.

Розташування будівництва (ілюстрація – з сайту ЛУН)

Фірма «Атріум Естейт» через спільне керівництво пов’язана з групою компаній «Фуршет» депутата Київської міськради від фракції «Солідарність» Ігоря Баленка. Він також є членом постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування КМР.

Майбутній житловий комплекс також межує з територією «Львівського автобусного заводу». Її, за словами мера Львова Андрія Садового, повинні зарезервувати під великі інфраструктурні проекти.

Будівництво на вул. Стрийській, 45 − не єдине, яке мерія погодила в зоні торгівлі. Ще одні містобудівні умови та обмеження виконком минулого року видав ПАТ АКБ «Львів» на вул. Тернопільській, 42. Для цього також затвердили детальний план території, який змінив торгову зону на територію багатоповерхової житлової забудови.

Нагадаємо, згідно з дослідженням «Наші гроші. Львів», на територіях громадських комплексів протягом останніх двох років виконавчий комітет ЛМР 37 разів дозволив будувати житлові багатоповерхівки. Загалом виконком затвердив понад 60% містобудівних умов та обмежень, які суперечать генплану. Детальніше про це дослідження читайте в нашому тексті “Усе пішло не за планом”.

Цей документ було виготовлено за фінансового сприяння Європейського Союзу. Відповідальність за зміст цього документу несе Громадська організація «Львівська група» і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає думку Європейського Союзу» (This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of NGO Lviv Group and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union).

Ми створили покрокову інструкцію з перевірки законності будівництва. Скористайтесь нашими порадами!

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова