Любителі кешу в «Армії України»

Київські тиловики за готівку здають в оренду майно державної друкарні «Армія України»
01 Липня 2019

Київські тиловики за готівку здають в оренду майно державної друкарні «Армія України». Лише один львівський підприємець протягом восьми місяців поклав понад 50 тис. грн в кишеню військових керівників за оренду державного майна. Ще два великі склади військові на дуже пільгових умовах віддали маловідомій фірмі громадського діяча під платну автостоянку. Водночас колись потужна друкарня сьогодні має податкового боргу 613 тис. грн. 

***

…П’ятниця, ранок 3 травня. Колишній депутат Львівської міської ради Святослав Шеремета приїжджає до військової друкарні «Армія України», щоб оглянути приміщення на вулиці Тернопільській, 38 у Львові, офіційним орендарем яких він став півтора тижні тому. Шеремета отримав право оренди на конкурсі Фонду державного майна у Львівській області. Щомісяця він платитиме близько 35 тис. грн оренди.

Однак потрапити в приміщення йому не вдається – там він зустрічає пана Ростислава, який заявляє, що є орендарем цього приміщення. Без документів. Святослав Шеремета вирішує скласти акт про те, що «майно зайняте та перебуває у використанні». І поки підприємці намагаються «встановити істину і задокументувати її», до їхнього конфлікту долучається двоє поліцейських.

Приміщення друкарні “Армія Україна”

«З Києва подзвонили», − пояснює прихід поліцейських тимчасово виконуючий обов’язки директора друкарні Ігор Заваленко. Хоча сам Заваленко директором себе не вважає, однак все ще буває на території підприємства.

Підвищенні голоси, поліція − все це привертає увагу інших орендарів. Виявляється, орендар Ростислав − не єдиний, хто займає приміщення друкарні без договорів оренди.

Кеш, кеш, кеш

Інший підприємець, який попросив не називати його імені задля безпеки (назвемо його Василь) розповідає, що платив за неофіційну оренду двох приміщень 6,4 тис. грн щомісяця з серпня 2018 року по березень 2019 року. Загалом за цей період він заплатив 51 тис. грн.

Юрій Котко (фото з Linkedin)

«З серпня минулого року я кожного місяця давав військовим 6,4 тис. грн за два бокси. Передавав в руки або скидав на карточку стороннім людям. Приблизно в листопаді-грудні мій менеджер навіть вручив гроші Юрію Котку. Пару разів ми платили через директора друкарні «Армія України» Ігоря Заваленка», − стверджує орендар.

Юрій Котко – колишній заступник з реформування та розвитку ДП «Київська кантора матеріально-технічного забезпечення Армія України», що управляє військовим майном. Саме він та директор «Київської контори матеріально-технічного забезпечення» Сергій Шпула, за словами Василя, домовлялися з ним про готівковий спосіб оплати за оренду.

Підприємець розповідає, що минулого року його бізнес почав розвиватися, відповідно виникла потреба в більшій кількості приміщень. Василь навіть почав готувати документи для офіційної оренди, проте Шпула з Котком запропонували йому підписати так званий «договір про надання послуг зберігання товарно-матеріальних цінностей та додаткових послуг» з ДП «Київська контора матеріально-технічного забезпечення».

Склади друкарні, конкурс на оренду яких виграв Святослав Шеремета

У додатку до договору – зберігання легкових та вантажних автомобілів на території друкарні, вантажно-розвантажувальні роботи вручну, робота автонавантажувача тощо. Однак підприємець не підписав документа.

«Договір зберігання – це папірець ні про що. В мене завезені станки в ті приміщення, як я можу підписати договір про зберігання якихось товарів», − каже він.

Тому він платив готівкою, а в березні подав документи на оренду приміщень до Фонду державного майна. Керівництву «Київської контори матеріально-технічного забезпечення» це не сподобалося.

Сергій Шпула (фото з соціальних мереж)

«Військові почали мене відмовляти від ідеї подати документи в Фонд держмайна. Мовляв, підпиши договір про зберігання, бо в нас не буде готівки зробити тут ремонти», − зазначає підприємець.

В коментарі «НГ. Львів» обидва, і Шпула, і Котко, заперечують факти отримання готівки і у відповідь звинувачують орендарів у крадіжці електроенергії.

«[Сміється] Однозначно ні», − так відреагував на запитання про готівковий спосіб оплати Юрій Котко.

«Нас сюди привели»

Проте не всі орендарі відмовились від укладання «договору про зберігання», який виявився цікавим документом.

Зокрема, згаданий вище підприємець Ростислав орендує склад навіть не у військових, а у підприємства «Ільваро», яке має «договори про зберігання» з друкарнею «Армія України». Про це розповів один із офіційних орендарів приміщень друкарні, співвласник фірми «Еко-сервіс Лева» Вадим Борсук.

Фірма «Ільваро» належить заступникові голови Громадської ради при Львівській облдержадміністрації Василеві Ільківу. Підприємство має договір про надання послуг зберігання матеріально-технічних цінностей з друкарнею «Армія України» (копія цієї угоди є в редакції «Наші гроші. Львів»).

Договір зі сторони «Армії України» 1 лютого підписав голова комісії з реорганізації друкарні Юрій Котко. В ній передбачено, зокрема, зберігання легкового та вантажного автомобіля на території підприємства, зберігання товару в сховищі та на відкритому майданчику.

Сам Василь Ільків стверджує, що жодного майна не орендує, жодних договір з «Армією України» не має.

І хоча Ільків все заперечує, його менеджери якимось дивом здають частини приміщень друкарні в оренду через сайти оголошень. Наприклад, ще донедавна така пропозиція була на сайті «Нерухомість Львова».

Оголошення з сайту “Нерухомість Львова”

Адвокат, консультант підприємства «Еко-сервіс Лева» Олег Мицик зазначає, що договір зберігання − це фактично спосіб уникнення контролю.

«Договір зберігання майна – це прихована форма оренди, він є незаконним. В такий спосіб службові особи державного підприємства позбуваються будь-якого контролю з боку Фонду державного майна, уникають процедур, пов’язаних з оцінкою майна і погодження цієї оцінки у відповідних органах», − стверджує Мицик.

Він наводить просту аналогію цієї ситуації: «провідник вагону збирає кошти за квитки, які насправді не продає, і гроші в касу не здає». І водночас констатує, що притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб в цій ситуації надзвичайно складно.

«Стаття, яка вбачається в цьому випадку, − зловживання службовим становищем посадових осіб (ст. 364 КК). Але для настання кримінальної відповідальності потрібно, щоб сума збитків, які понесла державна, становила близько 100 тисяч гривень. А зважаючи на те, що частину епізодів не доведуть, то сума повинна бути значно більша», − каже адвокат.

Також, за словами Мицика, в цій ситуації вбачається спричинення майнової шкоди шляхом обману (ст. 192 ККУ).

«Це дурниці»

Під час підготовки нашого матеріалу ми зверталися з вище згаданими фактами і до львівського відділення Фонду державного майна, і до ДП «Київська контора матеріально-технічного забезпечення». Однак належної реакції не отримали.

«Я думаю, це дурниці» − так відповів нам заступник начальника «Київської контори матеріально-технічного забезпечення» Андрій Гусинін. Жодних фактів здачі майна за готівку, за словами Гусиніна, під час перевірки роботи друкарні «Армія України» не було виявлено.

У львівському Фонді державного майна подіями, що відбуваються на друкарні «Армії України», також не зацікавилися. Мовляв, «ці питання не належать до компетенції регіонального відділення».

Не виявив жодних кримінальних порушень й Сихівський відділ поліції Головного управління НПУ. Його відповідь нам надало підприємство «Еко-сервіс Лева». Заяву про можливі зловживання керівництва «Армії України» зареєстрували 18 квітня. А вже 6 травня правоохоронці відповіли, що не можуть внести її в Єдиний реєстр досудових розслідувань «у зв’язку із відсутністю даних, які б вказували про наявність кримінального порушення».

Новий орендар приміщень «Армії України» Святослав Шеремета ще не відвідав друкарні після ситуації, що трапилася третього травня.

«Не бачу сенсу туди заходити, − розповідає Шеремета. – Спочатку я закінчу всю законну процедуру, зокрема, отримаю відповіді від Міністерства оборони України, а тоді буду діяти».

Наразі про співпрацю з майбутнім керівництвом «Армії України» орендар відгукується непевно. «Наразі я не отримав ключів від своїх приміщень. Я не готовий зараз робити висновки щодо керівництва. Ми ведемо діалог, дуже повільно, але ведемо», − зазначає Шеремета.

 

Дана публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе редакція «Наші гроші. Львів». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.