Стрийські освітяни оголосили нову закупівлю для того, щоб протягнути потрібного підрядника

07 Червня 2019

Відділ освіти Стрийської районної державної адміністрації оголосив повторну закупівлю на реконструкцію загальноосвітньої середньої школи І-ІІІ ступенів в селі Нежухів (Стрийський район) з очікуваною вартістю закупівлі 7,3 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Попередньо конкурс оголосили ще у лютому поточного року. В результаті аукціону, який відбувся 14 березня, вартість закупівлі знизилась на понад півтора мільйони гривень. Найдешевшою була пропозиція ТОВ «Будівельна компанія «Терон Девелопмент», яке пропонувало провести реконструкцію за 5,5 млн грн. Проте переможцем було визнано ТОВ «Західбуденергозбереження», яке готове було виконати роботи за 5,9 млн грн.

Будівельна компанія «Терон Девелопмент» оскаржила відхилення їх пропозиції і адміністративна колегія Антимонопольного комітету підтримала скаргу та постановила «зобов’язати відділ освіти Стрийської РДА скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «БК «Терон Девелопмент» та рішення про визначення переможцем ТОВ «Західбуденергозбереження».

Тендерний комітет відділу освіти не виконав рішення АМКУ, натомість 29 травня скасував закупівлю з формулюванням «відсутність подальшої потреби у закупівлі».  Але вже 1 червня, в суботу о 22.48, стрийські освітяни раптово знову відчули потребу в закупівлі робіт з реконструкції нежухівської школи і оголосили нові торги.

Як пояснив експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько, формально вони не порушили закон, хоча це однозначно така собі «шпарина», яку використовують недобросовісні замовники для того, щоб «протягнути» свого учасника.

«Ми не одноразово зустрічались з тим, коли замовник по декілька разів відміняє тендери з формальних причин, поки учасники не перестають подаватися і залишається один потрібний. На жаль, чинне законодавство ще не передбачає покарання за такі дії. Проте зміни, що закриють такі «шпарини», вже напрацьовані, і сподіваюсь, будуть прийняті найближчим часом», – каже Кузько.

Учасники закупівлі також переконані, що  така поведінка членів тендерного комітету може свідчити про їх особисте зацікавлення у визначенні певного переможця та про небажання економити бюджетні кошти, про що вони пишуть на сайті Prozorro. Двоє з учасників попередньої закупівлі стверджують, що документи обраного раніше переможця ТОВ «Західбуденергозбереження» не відповідають вимогам тендерної документації.

Наприклад, ТОВ «В.Ф.Ф.», яке в березні готове було виконати реконструкцію школи за 6,3 млн грн, пише, що в пропозиції «Західбуденергозбереження» коефіцієнт кошторисного прибутку не відповідає типу та класу робіт. Крім того, в них відсутня низка матеріалів, які вимагав замовник в тендерній документації, та є перевищення по показнику заробітної платні.

Засновниками ТОВ «Західбуденергозбереження» є Орест і Віталій Гойсаки та Роман Кіндзера. За останній два роки фірма отримала 13 державних замовлень на 36,09 млн грн. З них 7 угод на 8,58 млн грн підписано з департаментом розвитку та експлуатації  ЖКХ Львівської облдержадміністрації.